Владика Димитрије освештао цркву Светог Георгија у селу Бобовишта

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије освештао је данас обновљени храм Светог великомученика Георгија у селу Бобовишта у Требињској површи.

Владика Димитрије је у бесједи рекао да су у обновљени храм уграђене мошти Светих мученика јасеновачких.

„Књижевник Александар Солжењицин је у књизи ‘Архипелаг Гулаг’ писао да оно што је затворенике карактерисало више нису била њихова имања, знања, памет, већ да су се разликовали само по томе да ли су сачували лик вјечности, неоскрнављености, неупрљаности у том страшном логору. Такви су били и наши јасеновачки мученици и било шта да нас гази у овоме животу, морамо да будемо спремни да сачувамо лик Божији, лик вјечности у нама“, истакао је владика Димитрије.

Мјештанин села Бобовишта Владан Перовић казао је да су уз помоћ бројних донација успјели да обнове порушени храм, за који вјерују да ће поново да окупља мјештане овог, али и села из околине.

„Ово за нас значи духовно окрепљење, велику радост, велики Божији благослов да овдје можемо да се сабирамо. Овај храм ће остати покољењима да свједочи једну ширину православља, један стуб вјере и нашег живота“, истакао је Перовић.

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац рекао је да ће вјера у Српску православну цркву, обичаје и традицију сачувати српски идентитет на подручју Федерације БиХ, због чега ће овај секретаријат и Влада Српске и даље наставити да помажу ово подручје.

„На подручју општине Равно, гдје се налази и село Бобовишта, секретаријат је у протекле три године уложио 400.000 КМ, уз помоћ којих су обновљени вјерски и стамбени објекти, те инфраструктура, што је омогућило одржив повратак нашег народа на своја огњишта“, навео је Штрбац.

Не постоје званични подаци када је изграђен храм Светог Георгија, али се претпоставља да је из 13. вијека.

На подручју села Бобовишта постојале су још двије православне цркве, од којих се једна налазила на 909 метара надморске висине на брду Влаштица и била је посвећена Светом Илији, док се други храм налазио у непосредној близини данас освештане цркве Светог Георгија.

Обнова цркве Светог Георгија, која је порушена током посљедњег рата, почела је 2008. године.

У Бобовиштима се данас стално живи у десетак домаћинстава, док се викендом у овом, 15 километара од Требиња удаљеном селу, окупи велики број мјештана.

извор: trebinjelive.info