Обновљење храма Светог Николе у Дувну (Томиславграду)

У прву суботу по празнику Преноса моштију светог Николе, парохија дувањска и њен саборни храм прослављају своју славу већ више од десет година. До последњег рата у БиХ Дувно је било активна парохија са сталним свештеником, оцем Бранком Зеленом. Међутим, почетком рата скоро сви парохијани ове парохије су се раселили широм свијета. Највише Дувњака данас живи у Аранђеловцу (Република Србија) и Орланду (САД).

Овогодишња слава цркве и парохије дувањске била је посебно свечана и историјска. Литургију је служио епископ ЗХиП г.Димитрије, па је самим тим то био историјски догађај јер је послије више десетина година епископ служио у Дувну. Друга радост је обновљење храма. Храм је иначе подигнут 1864.године. Захваљујући боголиким и богобојажљивим дувњацима, како је то у својој бесједи истакао владика Димитрије, храм је преживио последњи рат у коме су многе светиње страдале. Обновљење храма су реализовали својим прилозима, молитвама и добрим жељама Срби Дувна, Опћина Томиславград, Фрањевачки самостан Светих Ћирила и Методија из Томиславграда на челу са гвардијаном фра Сретаном Ћурчићем и многи други приложници и добротвори. По пројекту инжињера Драгана Брњоша и Чеде Маврака, радове је извела грађевинска фирма Невистић из Томиславграда.

Мало освећење храма и свету архијерејску литургију служио је епископ Димитрије уз саслужење свештеника Срђана Белензаде из Гламоча, Предрага Црепуље из Ливна, Небојше Радића и Милана Унковића из Мостара и домаћег пароха Радивоја Круља из Мостара, ђакона Бранислава Рајковића и Павла Ратковића, те многобројног народа. Обновљење су посебно увеличали вјерници дувањске парохије, те начелник опћине Иван Вукадин са сарадницима, браћа фрањевци и дувањски имам.

Обновљење храма парохија дувањска посвећује јубилеју 800 годишњице СПЦ и епархије ЗХиП. Црквени одбор на челу са свештеником Радивојем Круљем планира у току ове и следеће 2020.године да приступи обнови цркве Ваведења Пресвете Богородице на Мандиној Главици која се налази у близини археолошког налазишта средњовјековног Богородичног манастира Лабостина и парохијског дома у Томиславграду, чиме би завршили прославу овог значајног јубилеја наше цркве и наше епархије.