У Љубињу обиљежен Дан словенске писмености

Синоћ је поводом Дана словенске писмености, који се код нас обиљежава 24. маја, на празник Св. Кирила и Методија, у просторијама Народне библиотеке „Др Љубо Михић“ Љубиње  организована изложба калиграфских радова. Изложба је састављена од двије групе радова који су настали као резултат рада секција под руковођењем вјероучитељица Иване Хрњез и Жанеле Пажин, и већ су постављане у Гацку и Пребиловцима. Организатор изложбе је Српско удружење „Ћирилица“ Требиње.

На почетку су се гостима обратиле Бојана Марић испред Народне библиотеке и Весна Андрић, предсједник „Ћирилице“. Истакле су да је ово је наставак добре сарадње којом су се институција и удружење грађана удружили на заједничком циљу очувања ћирилице и подсјећања на значај очувања традиције. Обиљежавање почетка Словенске мисије при којој су Св. Кирило и Методије отпочели, на захтјев великоморавског кнеза Растислава, превођење књига на словенски језик представља један од најзначајнијих момената наше и свесловенске културе. 

Ивана Хрњез је на отварању изложбе истакла да су аутори радова ученици ОШ „Свети Сава“ и СШЦ „Перо Слијепчевић“ из Гацка. Њихова тема је историјат ћирилице приказан кроз средњовјековне рукописе које су дјеца стварала на секцији калиграфије. Указала је на то са коликом су љубављу приступили овом компликованом задатку исписивања старих слова на посебно припремљеним папирима и да се та преданост огледа у свакој црти коју су повлачили.

Умјесто своје вјероучитељице Жанеле Пажин посјетиоцима изложбе обратиле су се ученице ОШ „Вук Караџић“ из Требиња, Павла Петровић и Теодора Бандука. Оне су се захвалиле присутнима, и пренијеле задовољство ученика њихове школе што им је пружена прилика да учествују у прослави Дана словенске писмености. Њихови радови настали су на секцији вјеронауке под називом „Духовност и креативност“, као и на слободним активностима ученика из продуженог боравка у њиховој школи, а плод су корелације наставних предмета вјеронауке, ликовне културе и српског језика и књижевности. Изложили су око педесет радова, а кроз њихово стварање научили су пуно о лијепом писању и умјетности, која људе повезује на специфичан начин и има посебну духовну снагу.

Изложба ће бити отворена наредних десет дана. У организацији су помогли ХЕТ и Нова банка а.д. Бања Лука.

Весна Андрић