Прослава епархијске славе и велико освећење храма Преподобне мајке Параскеве у Карлсруеу

Епархија диселдорфско-немачка свечано прославља 50 година постојања. Тим поводом, 1. јуна 2019. године, у Карлсруеу је освештан храм Преподобне мајке Параскеве. Чин освећења предводио је Епископ диселдорфско-немачки г. Григорије уз саслужење Епископа рашко-призренског г. Теодосија, захумско-херцеговачког г. Димитрија и умировљеног захумско-херцеговачког г. Атанасија.

После чина освећења Божанском службом је началствовао Епископ рашко-призренски г. Теодосије. Светој Литургији је присуствовао велики број верника и званица, а међу њима и председница Републике Српске гђа Жељка Цвијановић, министар просвете, науке и технолошког развоја Србије г. Младен Шарчевић, представници дипломатско-конзуларне мреже Србије и Босне и Херцеговине у Немачкој, градоначелник Карлсруеа, као и представници других хришћанских цркава.

Владика Григорије је, у беседи после Литургије, нагласио да је слава символ српског јединства и да јој требамо остати верни.

-Разговарао сам недавно са једним мудрим човеком од 90 година, који је прошао цели свет, на тему како да српски народ буде јединствен. Од тог старца чуо сам да је од Светог Саве до данас једино што је успело да буде символ јединства српска слава… Зато морамо да останемо верни својој слави и Светом Сави и нашем Светом Николају, поручио је владика Григорије.

Он је истакао да је велика радост што је црква пуна људи и нагласио да црква у Карлсруеу може бити пример осталим црквеним општинама у Немачкој. -Све је данас свето и благословено. Овде је била НАТО база и војници су имали капелу. Када су се повукли, ми смо је откупили, онда је отац Александар са дивним људима направио храм. Имамо место где народ може да се сабира и весели, рекао је владика Григорије.

Он је навео да су сви који су тог дана били на освећењу цркве могли да виде здраву заједницу и да такву слику треба направити и у другим градовима. -Имамо још доста градова где требамо направити добру слику о себи, јер никад не застарева изрека: ‘Ако хоћеш да видиш какви су неки људи погледај им гробље и цркву’. Ми требамо показати да смо озбиљан народ. За све то је предуслов слога, јединство и мир, нагласио је владика Григорије.

Он је казао да се српски народ налази на једној раскрсници, а да је излаз врло тежак. -Морамо да се снађемо у томе. Морамо да будемо разумни, разборити и храбри. Битно је искуство које Црква носи са собом, а то подразумева јасан и недвосмислен идентитет, поручио је Владика и додао да у Немачкој по неким подацима живи око 700.000 Срба, али да нису познати и препознати као заједница. -Морамо постићи то да будемо препознатљиви као заједница и онда ћемо имати шансе да направимо нешто добро за наш народ у целини, казао је владика Григорије додајући да се ради на решавању правног статуса Српске Православне Цркве у Немачкој и позвао народ да свештеницима помогне у томе.

После Литургије приређена је и трпеза љубави, као и културно-уметнички програм. Прослава 50 година Епархије диселдорфсе и немачке, као и 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве наставља се 2. јуна 2019. године светом Литургијом и свечаном академијом у Минхену.

Извор: ТВ Храм

Прослављена Храмовна слава у цркви Светог Јована Владимира у Минхену