Владика Григорије – Божић дан обнављања и сабрања

Владика Захумско херцеговачки и приморски Григорије поручује православним вјерницима да је Божић дан обнављања и сабрања, те да је најважнија ствар коју доноси овај велики празник – радост и топлина дома.

„Оно што је најбитније, а долази са Божићем, јесте заједништво породице и уже и шире, топлина ватре која се претвара у свјетлост, новорођено дијете, а као нарочит смисао и радост свега потребан нам је Бог“, истакао је владика Григорије у интервјуу Срни.

Он је додао да је Божић дан од кога будућност изгледа другачија, када се појављује неопходни оптимизам и нада да ће бити боље и да може бити боље. „Свима ће нам бити боље ако ми будемо бољи, а Бог ће сигурно учинити добро ако буде имао коме“, рекао је владика.

Владика Григорије истиче да је првенствено неопходно праштати и да су границе међу народима непотребне.

„Праштати морамо онима који нас повриједе и опроштај морамо тражити чак и када нисмо криви. Ми смо упућени једни на друге и та упућеност нас учи и говори да морамо да живимо заједно“, рекао је он и додао да је мудрост у томе када схватимо да нешто морамо, да то претворимо у оно да хоћемо, желимо и волимо и тада ће нам бити много лакше.

Људи мисле, додао је владика, да ће бити лакше ако се одвоје политички и границама, као што је случај у Србији, и „читава та фарса око граница са Косовом и Метохијом“, али и у том случају ће бити само још више упућени једни на друге, а те границе ће им ужасно правити проблеме.

Владика сматра да вјерски поглавари имају велики утицај на добар суживот народа у БиХ, јер се, како каже, на овим просторима још слуша ријеч вјерског лидера.

„Сигурно је да сви доприносе тој свађи међу народима, јер је то као некакав тренд, али да не полазимо увијек од политичарта, већ по мени од најодговорнијих људи, свештеника, имама, муфтија, владика, до новинара, књижевника, пјесника па тек онда до политичара који не би могли тако да се понашају када би сви други били нормални“, каже владика.

Говорећи о повратку Срба у Мостар и о тамошњој обнови Храма „Свете Тројице“, владика Григорије је рекао да је Мостар био јако важан историјски и културни центар кроз историју Срба, али и као град на који су наслоњени сви градови Источне Херцеговине.

„Будућност Срба у Мостару зависи од самих Срба. Она је увијек и тешка и свијетла, никада није било тако једноставно живјети у тој долини у којој Срби одувијек живе“, рекао је он.

Владика је истакао да је циљ прављењем храма направити и живот, додајућу да је као подршка повратку планирано до јесени да се отвори средња пољопривредна школа, као и студенстки дом за око 450 српске дјеце која студирају у Мостару.

За све активности у Мостару Црква има велику подршку од предсједника Републике Српске Милорада Додика, као и од Владе Српске која је ових дана отворила канцеларију у том граду.

„Мостар има један магнетизам који привлачи, он је данас подијељен и поцијепан, а ми, амбициозни Срби, мислимо да једино ми можемо да га уједињимо“, каже владика.

„Имајући у виду све што се догодило Србима у прошлом вијеку у Мостару никада не можемо да будемо сигурни да ће тамо бити апсолутна сигурност, али оно што је добро јесте да су тамо стваране чудесне ствари у погледу културе, умјетности, вјере, архитектуре и вјероватно је то био један од разлога зашто су непријатељи атаковали на те Србе који су имали изузетан људски карактер и квалитет, што је и разлог због кога тамо треба бити и остати“, сматра владика..

Владика је истакао да ће ова година почети обновом храма у Пребиловцима гдје је извршен „дупли геноцид над српским народом и миниране кости оних који су страдали прошлог рата“.

„Уколико успијемо уз помоћ Срба широм свијета да изградимо ову цркву она ће неизрециво изградити нас. Немамо ми ништа против Сребренице ни против поштовања жртава сребреничких, али ако ми не будемо поштовали жртве пребиловачке и херцеговачке – онда је тешко да очекујемо да ће у БиХ постојати правилан однос према жртвама“, сматра владика Григорије.

Он каже да из тог разлога Срби могу да дођу у проблем у који стално долазе, а то је да се неко проглашава џелатом, а неко жртвом, напомињући да на свим странама има и жртава и џелата, али да је оно што добро сви знамо да српски народ никада у цјелини није био за било какав злочин.

Осврћући се на економску ситуацију у Српској, владикаје рекао да је неолиберализам донио велико зло, у том смислу што су људи мислили ће да се обогате на брзину, без рада и труда.

„Што се мог искуства са економијом и политиком тиче – оно је ужасно. То је страшна утакмица у којој нико не да простор, нико не да да буде искритикован, нико не да да се поставе правила каква су постављена“, каже владика. Он је поручио да човјек није богат ако има новац већ ако стекне пријатеље.

„Немојте нешто тражити и одреците се нечега и оно ће само доћи, све док га по сваку цијену тражите оно ће бјежати испред вас“, поручио је владика Григорије у интревјуу СРНИ и додао: „Многи сматрају да сам богат у земаљаском смислу, а једино моје богатство је у томе што мој циљ живота није у томе да будем богат ни да имам новац, ни моћ – мој циљ је да имам пријатеље“. (Срна)