Црква на Залому прославила крсну славу Петровдан

Црква светих апостола Петра и Павла на Залому обиљежила је данас крсну славу – Петровдан и 133 годинe од подизања цркве.  Свету литургију служиo je свештеник Славко Лаловић. Након богослужења, свете тајне причешћа и литије услиједио је обред ломљења славског колача и пригодне здравице мјештана и гостију.

Свештеник Лаловић у својој бесједи истакао је да му је драго што се налази у оваквом амбијенту, у којем је и сам одрастао, и воли када је окружен часним и поштеним људима који не заборављају своја огњишта и цркве, него их обнављају и походе.

– Зато морамо да се трудимо да испуњавамо једну од првих Божијих заповијести, а то је да се рађамо и множимо и да обрађујемо земљу, јер ако тога не буде онда је све узалудно – додао је Лаловић.

Он је нагласио да је наша заједничка дужност према прецима да чувамо, обнављамо и украшавамо наше светиње.

Предсједник Црквеног одбора Радован Стајић пожелио је да данашњи празник свима буде на здравље и радост, и да свако наредно окупљање буде у што већем броју.

Рада Машић из Београда не пропушта прилику да присуствује слави, дође на Залом, посјети своју ујчевину и помоли се Господу Богу, како каже на овом моћном и јединственом мјесту.

– Лијеп је осјећај бити данас овдје са својим народом, осјетити да је црква жива и да још има љубави међу људима, што ме посебно радује – истакла је Машић.

Милан Настић из Невесиња рекао је да га радује што се на Петров дан окупи доста људи, јер је село скоро пусто, и ово данашње дружење је доказ да многи нису заборавили своју цркву и родно мјесто.

Маја Бештић из Гацка рекла је да се труди да сваке године дође на Петровдан кад црква прославља своју крсну славу.

– Нажалост наша слика свакодневнице је да села остају скоро пуста, као што је и на Залому, али оваквим саборовањима желим да ова црква живи и даље, служи својој сврси и окупља људе као и предходних вјекова – додала је Бештић.

У овој цркви данас je обављена Света тајна крштења, а крстио се Јован Поповић што је додатно уљепшало данашњу прославу.

Саборовање је настављено уз трпезу љубави.

Извор: Радио Невесиње