Петровдански сабор у селу Запланик

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Запланику Светом литургијом прослављен је Петровдански сабор, који се одржава прве неђеље по Петровдану.
Свету литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење синђела Исаије, игумана манастира Светог Георгија на Зубцима.
Отац Бандука је у обраћању вјерницима поручио да су Свети апостоли Петар и Павле силом Христовом освојили свијет.
„Њихова љубав према Господу била је велика и они су са пламеном ревношћу проповиједали Јеванђеље свим људима. На Божију љубав према нама, ми треба да узвратимо чувањем своје вјере и очувањем својих храмова, од којих смо неке обновили, а неке тек требамо. Позивам све људе добре воље да обнављамо и градимо свете храмове јер на тај начин изграђујемо и себе, јер се човјек уздиже и изграђује својим ђелима“ истакао је Бандука.
Цркву светих апостола Петра и Павла заједно са гробљем оскрнавила је регуларна Хрватска војска током агресије на требињску општину током 1992. године.
Ова црква је саборна за неколико села Требињске шуме.
Мјештани села Орах, Кутина, Ускопље, Неновићи, Калађурђевићи, Вуковићи, Запланик…, почели су са обновом ове светиње 2008. године, а она је освештана прије неколико година.
Одлуком Комисије за очување националних споменика културе БиХ, црква светих апостола Петра и Павла у Запланику проглашена је националним спомеником 2014. године, док је шири простор око цркве проглашен историјским подручјем.
Послије литургије, за присутне је уприличена трпеза љубави, а у културном програму наступили су народни гуслари Рајко Милојевић, Борбен Вукановић и Ристо Лечић.

Извор: trebinjelive.info