Црква у Талежи прославила крсну славу – Свету Неђељу

У селу Талежа прослављена је крсна слава храма Свете великомученице Неђеље, а Свету литургију служио је парох протојереј-ставрофор Борис Бандука, уз саслужење вјерног народа овога краја.
Свештеник Борис Бандука говорио је о јединству свих данас сабраних у светом храму.

„Кроз Свето причешће смо сједињени у једно тијело Христово које је црква. Онај који се спасава, спасава се у цркви у јединству са свима другима. Зато се молимо, браћо и сестре, у духу љубави, јер се нико не спасава другачије него молитвом цијеле цркве у којој живи Христос“, рекао је Бандука.

Говорећи како треба служити другом навео је Свету великомученицу Неђељу, која је примјер служења спасењу ближњем.

„Ближњем служити то је добар пут и права служба коју можемо учинити
једни другима“, додао је Бандука.
Света Неђеља позната је у народу и као Киријаки Никомидијска, ранохришћанска мученица и светитељка.

Након литије око храма освештен је славски колач и уприличена славска трпеза.

Славској свечаности присуствовао је и шеф конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Требињу Небојша Божић.

Историјско подручје „Црква свете Неђеље“ и некропола са стећцима, проглашена је националним спомеником БиХ 2006. године.

Састоји се од укупно 72 стећка, од чега је 14 сандука и 58 плоча. Већина споменика је квалитетно клесана. Оријентација стећака је по правцу исток–запад, осим једног који је окренут у правцу сјевер–југ.

Украшено је пет примјерака – три сандука и двије плоче. У зид цркве је уграђен фрагмент једног стећка који је, такође, украшен.

Храм Свете Неђеље је саграђен у 15. вијеку, а обновљен је 2003. године.

текст: trebinjelive.info