Мостарски Срби дочекали су Божић на поноћним литургијама

Мостарски Срби дочекали су Божић на поноћним литургијама које су служене у Старој цркви Рођења Пресвете Богородице, манастиру Житомислић и цркви Благовјештења Пресвете Богородице у насељу Бијело Поље.

Поноћне божићне литургије служили су у Старој цркви свештеници Радивоје Круљ и Марко Гојачић, манастиру Житомислић игуман Данило Павловић и архимандрит Лазар Лазаревић и Бијелом Пољу свештеници Небојша Радић и Бранимир Боровчанин.

Оно што је карактеристично ове године је да је на службама био велики број младих и дјеце, те да да су цркве биле тијесне да приме све вјернике.

Након све три литургије вјерници су уживали у ватрометима који су освијетлили небо над Мостаром.

Свештеници су вјернике позвали на међусобно поштовање и љубав према свим људима, јер то проповиједа и новорођени Христос Бог.

Литургијама је претходило освештање и налагање бадњака. Мостарски парох Радивоје Круљ рекао је да Срби у Мостару и овај Божић дочекују са истим проблемима које су имали претходних година, али да вјерују да и за њих долазе бољи дани у граду на Неретви.

– Божић је неизрецива радост, јер се Бог спушта међу људе, постаје човјек и отвара нам врата вјечности. Да није те наде и вјере живот на земљи био би бесмислен. Зато и ми и наши вјерници у Мостару, послије великих искушења и страдања у блиској прошлости, тешке садашњости, гледамо у боље и срећније сутра с великом вјером и надом, што је посебно изражено у ове свечарске дане – рекао је парох Круљ.

Када је ријеч о проблемима Срба у Мостару и ономе шта их највише оптерећује, парох Круљ каже да се посљедње двије године може говорити о стагнацији и када је ријеч о обнови српских кућа, запослењу…

– Највећи проблем наших вјерника су незапосленост и немогућност покретања самосталних послова. На другом мјесту истакао бих око 2.000 необновљених српских кућа – наводи мостарски парох.

Када је ријеч о помоћи власти и надлежних институција, Круљ истиче да све углавном остаје на обећањима.

– Ми као свештеници потрудимо се да пажљиво саслушамо проблеме наших вјерника, њихове молбе и вапаје каналишемо на праве адресе, и углавном се процес ту и заврши – истиче парох.

На питање да ли су Срби у Мостару дискриминисани, парох Круљ каже да се, генерално гледано, може рећи да уживају сва права и слободе које се односе на најосновније људске потребе, међутим, дискриминације има када је ријеч о праву на рад, односно запослењу у јавним установама и предузећима.

Мостарски парох задовољан је како напредује обнова Саборне цркве.“Средства су при крају, али се надамо новим средствима и скором завршетку грубих грађевинских радова“, истакао је парох Круљ.

Он је поручио вјерницима да се не боје садашњости и да вјерују у бољу будућност. “ Да се међусобно поштујемо и да волимо све људе, јер нас томе учи и новорођени Христос Бог. Мир Божији – Христос се роди! поручио је мостарски парох.