Света Литургија у Бобовиштима

Празник Светог пророка Илије – Илиндан прислуга је села Бобовишта, и прославља се у прву недјељу по Илиндану.  Тако је било и ове године у недељу 4.августа 2019. године. Свету литургију у храму Светога великомученика Георгија служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа овога краја. У току Литургије извршена је литија око храма и ломљење славског хљеба. Послије богослужења мјештани су припремили трпезу љубави, у објекту који су сами саградили и који им служи за редовно окупљање и дружење.

Село Бобовишта страдало је у рату 1991 – 1995. Послије потписивања Дејтонског споразума ово село је ушло у састав општине Равно. Мјештани Бобовишта међу првим су се вратили у своје село, и заједничким радом успјели су да обнове већину кућа, уз помоћ донација и властитим средствима. Обновљена је и стара црква посвећена Светом Георгију у сеоском гробљу.

Ово српско село, може послужити за примјер другима, колико се може постићи пожртвовањем, слогом и заједничким радом у обнови својих, у рату порушених огњишта.

Село је смјештено на простору између Требиња и Дубровника, у Требињској површи, уз некадашњи каравански пут, а данас уз магистралу Требиње – Дубровник.