Светосавска академија у Требињу

У позоришној сали требињског Дома културе, синоћ је у организацији Града Требиња и црквене Општине Требиње, приређена традиционална Светосавска академија, посвећена Светом Сави, првом српском светитељу и просвјетитељу.

Истичући да је пут којим је ходио Свети Сава остао за све, који су спремни да га слиједе, пут који води у живот вјечни, епископ Захумско-херцеговачки и приморски Григорије је додао: „Свети Сава је остао путовођа и непролазни пастир своме стаду, дајући му не само име и вјеру, већ и једну вјечну живу и непролазну наду“.

Бесједа Епископа Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

У оквиру програма Светосавске академије градоначелник Требиња Славко Вучуревић уручио је Повељу Града за 2012. годину, академику, директору Клинике за дигестивну хирургију Клиничког центра Србије, проф др. Предрагу Пешку из Београда, поријеклом из Драчева у Поповом Пољу.

Уручујући Повељу Града Требиња, г.Вучуревић је истакао да Пешко, који је цијели живот посветио човјеку, никада није заборавио своје херцеговачке коријене, те да му се Требиње овим гестом, на симболичан начин покушава захвалити.

„Херцеговина је мала, али отаџбина се не воли због величине већ што је вјечна, јер када изгубите отаџбину изгубили сте и себе“, рекао је Пешко по уручењу значајног признања.

Обраћање академика Предрага Пешка

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

У културно умјетничком дијелу програма Светосавске академије наступили су здружени требињски хорови „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ и „Трибуниа“, камерни хор Херцеговачке Грачанице, београдски глумац Небојша Кундачина, појац Љуба Манасијевић, Светислав Васић, кларинетиста из Херцег Новог, етно група „Захумље“, Омладинска пјевачка група Градског КУД-а „Алат“, пијаниста Божидар Вучур, ученици Основне и Средње музичке школе Требиње, те рецитатори из требињских основних школа.

ЦО Требиње је по завршетеку Академије отганизовала пријем за угледне госте.