Изложба портрета Игумана Симеона Добрићевског

У организацији Завичајног Клуба „Освит“ из Билеће, у Недељу 26./13.фебруара 2012.год. у просторијама Дома културе у Билећи, приређена је запажена и веома успјешна изложба портрета блажене успомене, Игумана Добрићевског, архимандрита Симеона(Биберџића) под називом „БОГОНОСАЦ“. Отац Симеон, који је иначе био и остао веома омиљен и поштован како у Билећи, тако и у читавој Херцеговини, па и шире, сматра се једним од главних оснивача овог Завичајног Клуба. Изложба је отворена у склопу богатог културно-умјетничког програма на празник Светог Симеона Мироточивог, када ово друштво слави трогодишњицу свога постојања.
Од тренутка оснивања до данас ово удружење је имало завидно велики број активности. Највећу пажњу прије свега полаже на очување и поштовање наше вјере, нашег писма, и свега што сачињава наше национално биће. Утиче на ширење и учење народних херцеговачких обичаја, пјесме, игре и свирке, а особито полаже пажњу на младе и њихово ангажовање и окупљање у разне секције које ово друштво води. Ту су и билећке новине које су на локалном нивоу веома читане, а изазивају велико интересовање и ван самог билећког краја. Такође ово друштво организује по благослову наше Цркве и поклоничка путовања, а ту су и многе приредбе на велике хришћанске празнике, као и представе, концерти, издаваштво књига, изложбе, презентације…
    Ова изложба, која је окупила велики број билећана на свом отварању, резултат је рада   најдаровитијих умјетника билећког краја, како академских сликара, тако и оних који немају неко превелико сликарско знање, али је њихова љубав према оцу Симеону учинила да нимало не заостају за најбољим. У ствари и једина мотивација за ову изложбу како самих чланова Завичајног Клуба, тако и умјетника је ЉУБАВ, а особито она коју су сви неизмјерно гајили и гаје према блаженопочившем Игуману Добрићевском!
    На крају ћемо додати и то да Завичајни Клуб „Освит“ планира, током мјесеца августа ове године, основати ликовну колонију, која ће носити име ОТАЦ СИМЕОН ДОБРИЋЕВСКИ, и на тај начин окупити што већи број младих ликовних стваралаца, који ће радити и стварати у ликовној колонији која ће чувати успомену на блаженопочившег Игумана Добрићевског.