Требиње на Крфу – Посета хорова Требињског Саборног храма Крфу

Од 6. до 8. септембра организовано је путовање за чланове хорова Света Анастасија Српска и Свети Василије Острошки и Тврдошки. У оквиру путовања наши појци су посетили музеј- српску кућу- конзулат и упознали се са страдалном историјом нашег народа у току Првог светског рата од стране кустоса г-дина Сарамандића. На острву Видо служен је помен пострадалим у једном од највећих егзодуса у историји нашег народа, положен је и венац од херцеговачког цвећа у воде Јонског мора на месту које је постало гроб хиљадама српских војника, познатом по називу Плава гробница.

Такође су посетили и храм Св.Спиридона, целивали његове свете мошти и сусрели се са живим предањем Светитеља Христове Цркве из четвртог века које је и данас присутно у љубави наших домаћина Крфљана. Одржали су мини концерт и дружили се са младима организације „Wilde Rose“ који се баве повезивањем младих Eвропе.

У Недељу 8 септ. служили и појали Свету Литургију у храму Живоносног Источника у Дасији на дан када Црква у Елади слави Рођендан Пресвете Богородице. (Испод порте овог храма било је од 1916. до 1936.гробље војника Моравске дивизије).

Ово путовање је уједно и мала пажња и захвалност деци и младима нашег Требињског саборног храма који показују жртву и љубав и добровољно долазе на пробе и певањем на богослужењима и културним дешавањима доприносе животу наше црквене заједнице, нашег града и наше епархије.

Кординатор хорова Саборног храма у Требињу
парох Никола Јанковић