Слава храма у Врпољу

Свети богородитељи Јоаким и Ана су свечаније прослављени ове године у Врпољу, захваљујући већем сабрању вјерног народа из овог краја.  У недјељу пред празник 15. септембра 2019. године, Свету Литургију служио је надлежни парох јереј Данило Боро. После светог причешћа  и литије око храма, освећено је жито и преломљен је славски колач. У наставку  су домаћини припремили трпезу љубави.

По живом предању овај храм су на темељима старог храма почетком XVI вијека обновили браћа Угриновићи: Миљан, Петко, Иван(ко) и Борко, од којих су данашње породице Миљановић, Петковић, Иванковић и Борковић. То је уједно и крсна слава ових породица.  Породице Бердовић, Чечур и Крунић које такође славе Светог Јоакима и Ану, по неком предању, даљим гранањем породичног стабла могу се довести у везу са неком од ових породица.

Иначе овај храм је најпознатији по писаном трагу из Дубровачке архиве, гдје се спомиње да је на путу за Дубровник Цар Душан 1349/50. године посјетио овај храм да се поклони сјенима својих предака.