Исус Христос – јед(и)на непрекинута нит између Требиња и Дубровника

Од 22. октобра до 4. новембра текуће године, у дубровачкој палати Спонза, траје изложба ликовних радова четрнаесторо дубровачких и требињских умјетника, под називом „Нит”, у ауторској селекцији свештеника и умјетника Стевана Ковачевића и професора и умјетника Теа Тростмана, инспирисана лико(вни)м (доживљајем) Господа Исуса Христа. Управо Он, наш Господ и Бог Исус Христос, нераскидива Нит између Бога и човјека, неба и земље, Јеврејина и Грка, Јудеје и Самарије…, једна је и једина непрекинута нит и између Дубровника и Требиња.
У присуству епископа херцеговачког Димитрија и бискупа дубровачког Мате Узинића, изложба „Нит” отворена је 22. октобра, презентујући радове оца Стевана Kовачевића, Патриције Марић, Иване Јовановић Тростман, патера Марка Бобаша, Стеве Марића, Владана Мирковића, Дарија Станимировића, Наде Станимировић, јерођакона Теофила Петровића, Дражена Трогрлића, Берте Милош, Емила Kоњхоџића, Невенке Цурић и Мише Баричевића. Током свечаног отварања наступили су и чланови молитвене заједнице „Effatha“ с водитељем, професором Михом Бошковићем и Хор „Света Анастасија”, предвођен хороначалницом Бранком Јанковић, која је овом приликом, представљајући свој хор, напоменула да је основан 2000. године, а да име носи по мајци Светог Саве. Присутнима се најприје обратио супериор исусовачке заједнице у Дубровнику, патер Винко Маслаћ, а затим и жупни викар Жупе Госпе Велике и Жупе Светог Андрије, дон Марин Лучић, рекавши како „нит жели повезати људе у заједништву Духа Светога, у разноликости, у креативности, у слободи, у љубави, у љубави Исуса Kриста“, нагласивши како „животне нити имају чежњу да се удруже“ те да „Његова нит буди чежњу за сусрет с другим човјеком“. Додао је како долазак на отварање ове изложбе значи „пристанак за долазак Божје љубави, пристанак за долазак Његове нити у наше животе“.
Посјетиоце је поздравила и академска сликарка Ивана Јовановић Тростман, а нешто више о самој изложби говорили су њени селектори: професор Тео Тростман и отац Стеван Ковачевић, који је поред осталог најавио и трeбињског свештеника Дражена Тупањанина, чије обраћање овом поводом можете у цјелости прочитати у наставку.

Обраћање свештеника Дражена Тупањанина (пдф)

Особа за културу и медије Епархије ЗХиП
Бранислав Рајковић, ђакон