Предавање проф Бојовића у Мостару

Професор са Сорбоне из Париза, проф др. Бошко Бојовић 30. јануара је у Владичанском двору у Мостару одржао предавање на тему “Херцеговина између истока и запада“, на коjем је говорио о Херцеговини у историјском, социолошком, културолошком и геополитичком смислу, наглашавајући како је оно што Мостар има драгоцјено.

“Данас људи живе на два континента, у два града, а мултикултурализам није само флоскула, то је нешто више. Припадати у двије културе или два језика је богатсво. Зато је ваше искуство и оно што ви радите овдје драгоцјено. Ви сте у могућности да будете инспирација и примјер Европи у њеном усмјеравању ка новом даху и новом напретку. Мислим да се неки знаци тога и назиру“, рекао је професор Бојовић.

Он је нагласио како је на подручју Херцеговине и Балкана увијек било крутих, граница и разлика, али да оне нису толико велике кад се гледају са стране. Различитост је по њему богатство које треба његовати.

Бојовић је навео да је Балкан колијевка евроске цивилизације те да се цијело то подручје треба што прије укључити у евроспке токове. Ипак није могао предвидјети како ће се кретати проширење Европске уније.

Подцрато је да је будућност ширења ЕУ-а на осовини Брисел –Београд – Анкара, наглашавајући да је пријем Турске јако осјетљиво питање, али да је бољи пријем, него не пријем Турске у ЕУ.

Европа има одговорност према Балкану, а Западни Балкан треба показати своју вољу.

“Врло битно је да се схвати да колико год землеј и народи на Балкани били мали, они нису само објект историје, већ и субјект, да имају сопствену одговорност и удиом да имају учешће у одређивању своје будућности и да нису играчке великих сила, јер данас више и нема тако великих сила“, проучио је професор Бојовић.

Навео је да је и Европа на прекретници и да Европу можда чека десет изгубљених година, те да је немогуће рећи како ће се ствари одвијати. Није искључено,каже професор, да успоравање ширења Европе подстакне зближавање на овим просторима.

Предавање је одржано у склопу Светосавских свечаности, а у организацији СПКД “Просвјета“ Градски одбор Мостар и СПКУД “Гусле“.