Света Арх. Литургија у Мостару

У првој недјељи божићног поста, радост и част свим вјерницима у Мостару учинио је њихов владика Димитрије – дошавши и одслуживши свету Литургију у старој цркви у Мостару. Уз владику Димитрија саслуживали су још ђакон Павле Ратковић, отац Радивоје Круљ, отац Душко Којић и отац Милан Унковић.

На Литургији је било много људи, дјеце, полазника Просвјетине школе српског језика, културе и појања у Мостару, који су жељели да се причесте светим тајнама Христовим. За пјевницом су се нашли и ђаци који похађају православну вјеронауку у Мостару.

Лијепо је видјети да скупа са саборним храмом који се гради васкрсава и жива црква. Владика Димитрије је у својој бесједи након прочитаног Јеванђеља истакао како ми душом желимо да будемо бића заједнице и желимо да све обесмртимо, да наша љубав и заједница са ближњима трају вјечно, рекавши да је вјера наше ново, шесто чуло, и да помоћу ње видимо оно што физичким чулима не можемо да видимо.

Причестивши се Даровима и скупа заблагодаривши, сви присутни су своју радост наставили да дијеле са епископом у гостопримници, уз разговор и послужење. Једино што расте кад се дијели јесте управо (та) радост.

Вјероучитељица Тијана Башић

Бесједа Еп. Димитрија