Манастир Завала прославио крсну славу – Ваведење Пресвете Богородице

Предиван, сунчан дан дочекао је данас вјернике у манастиру Завала који данас прославља крсну славу – Ваведење Пресвете Богородице.
Вјерници су се сабрали са свих страна Херцеговине и Црне Горе у манастир гђе је прве кораке у служби Богу направио Свети Василије Тврдошки и Острошки.

Свету литургију служио је архимандрит Стефан Поњарац из Оксфорда из Енглеске и отац Василије-игуман манастира Завала уз саслужење монаха захумско-херцеговачке и приморске епархије.

У пригодној бесједи јеромонах Стефан рекао је да велики број манастира у којима су монаси посвећени Светој Богородици, а као примјере навео је манастир Добрићево, главну цркву Хиландара, цркву у Острогу у којој је кивот са моштима Светог Василија…

„Оне нису посвећене зато што је то неко хтио, него зато што је Божијом промисли Мајка Божија изабрала да буде покровитељ монаха, монахиња, оних који су изабрали њен пут на који је она доведена да служи Господу у јеврејском храму. Тако и ми као што је Богородица отворила своје срце и у своју утробу смјестила Христа и ми њеним примјером треба да будемо поучени и отворимо своја срца за Христа господа“, рекао је архимандрит Стефан.

Отац Василије захвалио се свима који помажу манастир на ободу Поповог поља на различите начине.

„Хвала Вам што помажете ову светињу. Има оних који непрестано помажу, али и оних који непрестано долазе и моле. Требамо помагати једне друге јер уз православље иде саборност“, рекао је отац Василије.

Према ријечима Обрада Кораћа чија је старина из Завале, а који сада живи у Требињу, манастир у Завали је увијек био покретач повратка људи у Попово поље.

„Да није манастира не знам да ли би ико живио сада у овом крају. Полако се живот организује према својим могућностима и потребама тако да и ја размишљам да више времена проведем у Завали. Размишљам о фарми, а имам виноград и пчеле те има начина да се живи и ради“, рекао је Кораћ.

Након Свете литургије приређена је трпеза љубави.

Извор: https://trebinjelive.info/