У подгоричком Саборном храму представљена „Патрологија“ Владике Атанасија (Јевтића)

Представљање петотомне „Патрологије“ Његовог преосвештенства умировљеног Епископа захумско-херцеговачког г. др Атанасија (Јевтића), професора емеритуса одржано је у недјељу 22. децембра 2019. године у крипти саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

„Патрологија“ представља круну ауторовог рада на свеобухватном дјелу о светототачком живљењу, предању и књижевности који је започео прије 35 година, кад је као ванредни професор Богословског факултета објавио први српски уџбеник патрологије.

О „Патрологији“ Владике Атанасија говорили су Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије , протојереј-ставрофор Борис Брајовић и аутор Епископ Атанасије (Јевтић). Модератор вечери био је протојереј Предраг Шћепановић.

„Ових пет књига Владике Атанасије нијесу само наука о Светим оцима већ наука Светих отаца, спојено једно са другим у чему је посебно својство ове Патрологије Владике Атанасија. Он је ове своје књиге писао не само на начин како се Патрологија писала на истоку и западу, као наука о оцима, већ је у свакој својој Патрологији превео и списе Светих отаца почевши од дјела апостолских па до најновијих времена. У томе је изузетан значај ових његовох списа“-рекао је Митрополит Амфилохије.

Протојереј-ставрофор Борис Брајовић је између осталог казао да ова дјела и не само она свједоче да их је писао отац Цркве у пуном смислу те ријечи, Владика Атанасије велики, Тврдошки, Херцеговачки.

Аутор Патрологије Владика Атанасије је казао да је у писање својих књига, које су настајале у вечерима у Призрену и Београду, на путу од Косова до Јадовна, уложио велики труд угледајући се на велике патрологе као што је Флоровски, који је по њему највећи православни патролог, и друге.

Извор: Радио Светигора