Kонференцијa ,,Вјернице Херцеговине у изградњи грађанског друштва“

Међурелигијско вијеће у Босни и Хецеговини је у Требињу организовало конференцију под називом ,,Вјернице Херцеговине у изградњи грађанског друштва“. Сусрет је одржан од 22. до 24.02.2013.год. у хотелу Платани са циљем формирања мреже жена вјерница у Херцеговини ради лакшег и једноставнијег остваривања разних друштвено корисних пројеката на локалном нивоу.То је уједно била прилика и да се чује став жена вјерница како доживљавају друштво у држави у којој живе и да изнесу своје приједлоге и конкретне пројекте у циљу остварења складнијег суживота у БиХ.

Покровитељ скупа је Америчка амбасада у БиХ, у име које је био присутан Стивен Глејн, њен први секретар и главни савјетник амбасадора по питању људских права. У свом поздравном говору истакао да је велика улога управо жена у промовисању међурелигијског дијалога. Нагласио је да вјерници доприносе изградњи бољег грађанског друштва ослањајући се прије свега на своје лично искуство вјерника Римокатоличке цркве.

У име домаћина све присутне је поздравио игуман манастира Житомислић о. Данило и подсјетио на свијетле примјере вјерних жена из хришћанске традиције које су као сљедбенице јеванђељског живота, мира и љубави, свијет чиниле бољим, а што се од данашњих вјерница исто очекује.

Тродневно дружење, кроз разговор о актуелним темама, у занимљивим дискусијама и приједлозима за конкретне пројекте сарадње је протекло у пријатној атмосфери, прије свега захваљујући одличној организацији и труду стручног савјетника у Међурелигијском вијећу , госпође Оливере Јовановић.

У раду конференције су учествовале жене муслиманске, православне, римокатоличке и јеврејске конфесије из Стоца, Мостара, Јабланице, Љубушког, Невесиња, Берковића и Требиња.