Посјета мостарског муфтије градилишту Саборне цркве у Мостару

У четвртак 26. децембра текуће године, мостарски муфтија мр. Салем еф. Дедовић посјетио је градилиште Саборне цркве у Мостару гдје је службену делегацију Мостарског муфтијства и Меџлиса Исламске заједнице (ИЗ) Мостар примио његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије. Муфтија Дедовић је владики Димитрију уручио новчану донацију и пожелио успјешан наставак радова.

Владика је високе званичнике ИЗ-е упознао са динамиком радова и активностима које спроводе како би у Мостару поново, у пуном и функционалном капацитету, био враћен један од препознатљивих симбола. Предпразнично вријеме православних вјерника у Херцеговини, према оцјени муфтије Дедовића, најбоље је вријеме да се пошаље јасна и недвосмислена порука мира и суживота. „Овај храм се обнавља се уз нашу жељу, хтјење и честитке на понос свих нас, свих грађана Мостара. Ми се радујемо томе и хтјели смо још једном нашим пријатељима уручити нашу симболичну новчану донацију“, казао је муфтија Дедовић подсјетивши како је прву донацију у име Исламске заједнице за обнову Саборне цркве Епархији уручио његов претходник муфтија Сеид еф. Смајкић. Поред тога у свим приликама, истако је муфтија, Исламска заједница је у протеклом периоду пружала снажну моралу подршку обнови цркве, јер је она од изузетне важности за православну духовност и културу не само у Мостару већ и у цијелој Херцеговини. „Важно је да настављамо градити узајамне добре односе између двије вјерске заједнице које се прожимају и састају на широком подручју Херцеговине“, додао је муфтија. Изразио је задовољство што ће у оваквом амбијенту доброг разумијевања и добре воље ускоро почети обнова Дугалића џамије у Невесињу.  

Владика Димитрије се захвалио муфтији, не само на овом гесту донирања новчаних средстава, већ и за укупан његов ангажман на развијању добрих међурелигијских односа у Херцеговини. „Велику радост нам причињава што имамо прилику на оваква начин сарађивати са муфтијом. Изражавамо нашу велику захвалност за све што он чини и за ову донацију, и уопштее за његов начин опхођења и осјетљивост коју показује. Ми смо, ипак, јавне личности, ми осим проповједи нашим вјерницима имамо одговорност и за ову државу у којој живимо и за међунационалне и међувјерске односе. Нашој јавности значи много када се на овакав начин сусретнемо и сарађујемо“, казао је Владика.              

Након посјете Саборној цркви епископ Димитрије, делегацију Исламске заједнице у којој су били још директор Карађоз-бегове медресе хафиз Аид еф. Тулек, предсједник Меџлиса ИЗ- Мостар Џафер Алић и главни мостарски имам мр. Дино еф. Максумић, примио је и у својој резиденцији, Владичанском двору гдје је уз трпезу љубави епископ Димитрије још једном изразио захвалност муфтији Дедовићу за донацију и изразио опредијељеност и спремност Православне цркве да ће увијек бити спремни помоћи Исламској заједници на обнови објеката у оним срединама гдје српско становништво чини већину, попут најављене обнове Дугалића џамије у Невесињу.