Скуп подршке у Требињу Србима који бране светиње Српске православне цркве у Црној Гори

Велики број грађана окупио се вечерас на требињском Тргу слободе на мирном скупу подршке Србима који бране светиње Српске православне цркве у Црној Гори након усвајања дискриминаторског Закона о слободи вјероисповјести.

Окупљеним грађанима обратио се Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки Димитрије, које је прочитао саопштење Епископског савјета Православне цркве у Црној Гори поводом доношења Закона о слободи вјероисповијести.

Владика Димитрије је рекао да су благослов и молитве упућене ка томе да се сви усрдно моле за мир, да у људским срцима побиједи добро, поштење и правда, јер је то једини пут.

Он је рекао да су епископи сагласни да је доношење оваквог закона уз многа кршења процедура и неусаглашености са међународним стандардима, те без одговарајућег дијалога, уперена против православне цркве, конкретно Српске патријаршије.

Владика Димитрије је подсјетио да су остале традиционалне цркве и вјерске заједнице спорна питања већ уговорно ријешила са црногорском државом, што није омогућено Српској православној цркви.

Он је истакао да је Епископски савјет позвао носиоце црногорске власти да у најкраћем року отворе истински дијалог да би се поправило што се поправити може прије него што примјена Закона о слободи вјероисповјести изазове диобе са несагледивим посљедицима.

Владика Димитрије је православном народу у Црној Гори поручио да не клоне духом и да се узда у Бога и његову силу.

Он је поручио да ће црква сама себе сачувати ако остане досљедна Јеванђељу и Христу Богу.

– Из љубави смо кренули за Христом и љубављу ћемо побиједити сваку неправду и свако зло – рекао је владика Димитрије.

Прије окупљања на Тргу слободе, у Саборном храму Преоображења Господњег у Требињу служен је молебан.

Окупљени грађани носили су српске заставе и фотографије Његовог високог преосвештенства митрополита црногороско-приморског Амфилохија.

Извор:СРНА