Светосавска академија у Требињу

У позоришној сали Културног центра вечерас је одржана свачана академија у оквиру Светосавских свечаности, које Град Требиње и Црквена општина Требиње традиционално организују у славу највећег српског светитеља и просвјетитеља.

На академији уочи Савиндана уручене су Светосавске награде за 2019. годину, које Град Требиња додјељује просвјетним радницима за допринос квалитетном образовању и васпитању, те унапређивање образовно-васпитне праксе.

У бесједи о Светом Сави, старјешина саборне цркве у Мостару протојереј-ставрофор Радивоје Круљ осврнуо се на Савину жичку Бесједу о правој вјери – истичући да је овај текст, написан још прије осам вијекова, свједочанство о Богу који је сам у себи вјечни однос савршене љубави.

„Однос љубави која се несебично излива на посрнули људски род, гледајући увијек, прво и испрва, оно најбоље у нама самима, уздижући свачију дивну непоновљивост, разбуктавајући оно најбоље, најплеменитије и насаосјећајније у нама“, казао је старјешина мостарске саборне цркве.

Тај Бог који нас учи да љубимо једни друге, а којег је исповиједао наш архијереј Сава, истиче Круљ – саблазан је како многим теолозима других религија, тако нажалост често и нама самима.

„Толико је страха од деспотизма и страха од тога да ћемо, ако будемо аутентични и своји и слободни, ако имамо своје мишљење и став – тако много изгубити, да заправо тако размишљајући – губимо све“, казао је Круљ.

Додао је да Бог у кога вјерујемо и кога је проповиједао Свети Сава „није деспот који очекује слијепу послушност – Он је родитељ који пушта своју дјецу да се обожавају љубављу“, због чега као хришћани не смијемо пристајати на било чије тираније које човјека обезличују и своде на радну снагу градитеља куле вавилонске, нити као дјеца Светог Саве, учествовати у том градитељству.

„Ми, као слободне личности и хришћани, као светосавци, требамо рећи одлучно не – јер је наш Бог, управо онај Бог који градњу такве куле омета – мијешаћују језике“, поручио је Круљ.

У богатом културноумјетничком програму свечане академије учествовали су првакиња Народног позоришта Београд Љиљана Благојевић, солисти Опере овог позоришта Андреа Елена Бастен и Вук Зекић, уз клавирску пратњу Невене Живковић, здружени хорови “Трибунија” и „Свети Василије Острошки” под управом Стојанке Гудељ, те хор Средње музичке школе Требиње, под диригентским вођством Милисава Сукоњице.

У програму су наступили и пјевачка група “Нагоркиње”, рецитатори и вокални солисти из требињских основних школа, као и ученици Музичке школе Требиње.

више на: https://radiotrebinje.com/vijest/svetosavska-akademija-urucena-priznanja-zasluznim-prosvjetnim-radnicima-foto/