Почетак обнове храма Светих Константина и Јелене у Гомиљанима

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Захумско – Херцеговачког и Приморског Димитрија, крајем децембра 2019. године формиран је Одбор за обнову цркве Светог Константина и Јелене у Гомиљанима, чиме је и званично започела обнова једног од најстаријих храмова у околини Требиња. Мјештани су се организовали и кроз радне акције храм припремили за истраживачке и конзерватоско-рестаураторске радове.
Прије почетка извођења радова, у недјељу 2.фебруара, надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука служио је Свету Литургију уз саслужење вјерног народа овог краја.
Важно је напоменути, да црква Светог Константина и Јелене (позната као Константиновица), једна је од три цркве у овом селу и све су уврштене на листу националних споменика Босне и Херцеговине. Ова црква сматра се за једну од најстаријих цркви у Херцеговини поред цркве у Завали, Тврдошу и Добрићеву. Смјештена је на некрополи од 50 стећака (20 плоча и 30 сандука).
Данашњи изглед цркве: Црква је једнобродна, зидана каменом са полукружном апсидом, дужине са олтаром око 6 м (олтар 1м), а ширине око 4 м. Налази се у рушевном стању, а висина очуваних зидова је око 1,5 м. Уз јужни зид је очуван и правоугаони анекс.
Чланови Грађевинског одбора за обнову храма су сљедећи:

протојереј-ставрофор Борис Бандука, надлежни парох
Предраг Милошевић, предсједник
Миљко Миљковић,благајник
Слободан Драгољевић, члан
Ристо Пртило, члан
Ђорђе Вулешевић,
члан Божо Миљковић, члан