Отворен Седми годишњи скуп „Теологија у јавној сфери”

Свечаним отварањем отпочео је Седми годишњи скуп „Теологија у јавној сфери”. Том приликом присутнима су се обратили епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, градоначелник Града Требиња, господин Мирко Ћурић, Драган Давидовић, директор Републичког секретаријата за вјере Републике Српске, а у име организатора и протопрезвитер – старофор Владан Перишић, предсједник Центра за философију и теологију Требиње. Уз поменуте личности и остале пратиоце овог догађаја, свечаном отварању присуствовали су и епископ западноамеричи Максим и брегалнички епископ Марко, Охридске архиепископије, главни требињски имам Садик ефендија Фазлагић, представници културних, образовних, здравствених, привредних и других институција нашег друштва, а уз учеснике самог Скупа, присутни су били и бројни професори, студенти и ученици.

фото Јован Видаковић

 

Непосредно након отварања, у Културном центру Требиње услиједила је и прва панел дискусија, на тему „Фундаментализам и (псеудо)наука”, у којој су учествовал доц. др Александра Зорић, мср Срећко Петровић и Зоран Матић, уз модерирање Вукована Миленковића.

фото Јован Видаковић

 

Средином дана у Музеју Херцеговине разговарало се са аутором књиге „Сигурни пут вјере: разрјешење конфликта у Климентовој првој посланици Коринћанима” проф. др Здравком Јовановићем , гдје је модератор био доц. др Андреј Јефтић.

фото Марко Вучинић

 

Главно предавање, затим, такође у простору Културног цента Требиње одржао је познати професор др Христо Јанарас, на тему „Епископско очинство: како се црквено тијело суочава са симптомима епископске произвољности?”

фото Јован Видаковић

 

Особа за културу и медије Епархије ЗХиП,
Бранислав Рајковић, ђакон

Твитер налог симпосиона“Теологија у јавној сфери“