У Владичанском двору у Мостару одржано стручно усавршавање вјероучитеља

У Владичанском двору у Мостару одржано стручно усавршавање вјероучитеља на тему
МЕСТО ПОЗИТИВНИХ ЕМОЦИЈА У ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ

Пријатна атмосфера Владичанског двора, била је место, где су 30. марта вероучитељи епархије Захумско-херцеговачке и приморске присуствовали стручном предавању на тему „Позитивне емоције у васпитању и образовању“. Предавање је одржала проф. сц. Мирјана Савић. Вероучитељи су се упознали са важности позитивних емоција у животу и образовању. Наиме, истраживања показују да позитивне емоције позитивно делују на наше размишљање, доношење одлука, продуктивност, међуљудске односе и здравље. Позитивне емоције шире когнитивну активност и ученик успешније решава различите задатке и проблем ситуације, јер се активирају мисаони процеси вишег реда и креативност. Наставник који показује ентузијазам за свој рад и за оно што предаје, преноси ентузијазам и на ђаке. Предавање су пратиле искуствене активности кроз које су учесници директно сазнавали и долазили у контакт са садржајем предавања.

Други део предавања односио се на карактеристике добре школе. Пoтребно је подстицати развој способних и емоционално стабилних младих људи. Уз стална настојања усмерена на исправљање девијација (стоп насиљу, не дроги и алкохолу…), свака би школа могла имати и превентивне програме који ће промовисати емоционалну и социјалну добробит ученика.

Закључено је да је у систему васпитања и образовања потребно што више ширити спознаје и подстицати спровођење посебних превентивних програма у циљу заштите и унапређења менталног здравља ученика. Присутни вероучитељи су показали жељу да креирају такав програм оплемењен православним духом.

Предавање (пдф)

Предавање (ппт)