Побједа правовјерја – Прва седмица Поста у Требињу

Почетком Велике четрдесетнице, у првој седмици Васкршњег поста, уз редовна дневна и седмична богослужења, хришћани Требиња и околних крајева сабирали су се и на Литургијама Велике четрдесетнице – Литургијама Пређе(раније)освећних дарова, на молебним канонима и акатистима, на суботњој Литургији о Спомену Светог Теодора Тирона, да би недјељном Литургијом прославили и тријумф православља, побједу правовјерја над кривовјерјем, читањем Синодика Православља и нарочитим поштовањем икона.

У сриједу и петак, ове Чисте седмице Часног поста, вјерни су се у причестили раније освећеним Даровима, на Вечерњим литургијама, којима су началствовали протопрезвитери – ставрофори: отац Борис Бандука и отац Александар Илић.

У прву суботу Поста, на Литургији уз нарочит спомен на Светог Теодора Тирона и на све упокојене од вијека преминуле са надом у Васкрсење, сабрањем вјерних у требињском Преображењском храму началствовао је презвитер Драгиша Томић.

У исто вријеме вјерни су се сабирали на Литургијама и у другим, парохијским храмовима Црквене општине требињске, а парох Парохије треће требињске, протопрезвитер – ставрофор Борис Бандука, предводио је Сабрање вјерних у Храму Светог великомученика Георгија, у селу Бобовишта, између Требиња и Дубровника.

 
Недјељном Светом архијерејском литургијом Светог Василија Великог, у Преображењском храму у Требињу, началствовао је Епископ Димитрије, захумско-херцеговачки и приморски, уз саслужење умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморско Атанасија, свештенства, ђаконства, појаца, чтечева и мноштва вјерног народа, који је испунио наос, галерију и порту Храма, пришешћујући се Христовим Светим Тијелом и Крвљу, опходећи затим цркву, носећи свете иконе. Тумачећи Зачало пето, Еванђеља по Јовану, Епископ Атанасије указао је на троструко славље овога дана: Васкрсење, тријумф православља и славље Светих икона, док је Епископ Димитрије, отпуштајући вјерне у миру, поручио да се пазимо међусобно, обраћајући се једни другима са свијешћу да смо иконе Божије.
 

 

Света литургија у Недјељу православља служена је и у Светоархангелском храму у Рупјелама, у Парохији петој требињској, гдје је мјесни парох, протопрезвитер – ставрофор Дражен Тупањанин, началствовао вјернима овог дјела града Требиња, такође тумачећи еванђеоску приповијест о призиву и позиву Филипа и Натанаила. У тој бесједи, која је у наставку, чујте и зашто се читање баш овог зачала баш у ову Недјељу утврдило кроз историју богослужења Цркве.., затим о истинским и површним вјерницима, и о истинским и површним атесистима, о смислу Поста и о самој Недјељи Православља.

 

 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон