Упутства, која се односе на обављање сахрана у парохијама на подручју Епархије ЗХиП – 20. март 2020.


Због проглашења ванредне ситуације и увођења ванредних мјера заштите од епидемије корона вируса, дајемо следећа обавезујућа упутства, која се односе на обављање сахрана у парохијама на подручју Епархије ЗХиП и то:

Тачка 1.

Приликом изјављивања саучешћа не цјелива се ковчег и не рукује се са родбином. Приликом уласка у капелу или дом поклонити се покојнику а родбини усмено изјавити саучешће без икаквог физичког контакта. (На примјерен начин, свештеник треба да упути молбу и свима присутнима на сахрани/парастосу да избјегавају физички контакт.)

Тачка 2.

На вратима капеле или дома одредити особу/е која ће водити рачуна о спровођену прописаних мјера  а посебно томе да број особа у капели/дому буде смањен према општим упутсвима цивилиних власти о јавним скуповима. Свештеници треба да, у договору са родбином покојника, обезбиједе услове за прање руку свих присутних, посебно у случају међусобног физичког контакта међу њима.

Тачка 3.

По савјету и препорукама надлежних Републичких институција не би требало организовати послужења и ручкове након завршетка обреда. (Ово се односи и на сахране и на парастосе. На сахрани, ожалошћенима сугерисати да ручак и послужење организују приликом четрдесетодневног или полугодишњег помена, а у складу са развојем ситуације.)

Тачка 4.

Узимајућу у обзир савјете љекара да људи који се налазе на јавним скуповима буду на међусобном одстојању од најмање једног метра, на сахранама и саучешћима правити што мању гужву а све прописане богослужбене обреде и заједничке молитве обављати напољу (испред капеле/дома или на гробљу). 

Тачка 5.

Надлежни свештеници приликом заказивања сахране, дужни су о свему овоме да упознају породицу. Такође, веома је важно да свештеници буду у контакту са општинским институцијама, са истим се о свему договарају и ова наша упутства прилагоде локалном нивоу, пошто општински кризни штабови, због ситуације која се мијења из часа у час, често ажурирају своје постојеће одлуке и доносе нове. Поред Сопштења наше епархије од 14. марта 2020. године које, наравно, и даље остаје на снази, ова упутсва нека, дакле, буду додатна оквирна начела како да се понашамо у овој ванредној ситуацији. Пратећи даљи развој ситуације изазване корона вирусом, о евентуалним новим мјерама заштите и одлукама поводом тога бићете благовремено обавијештени.

Епископ ЗХиП + Димитрије