Благовијести-Крсна слава Манастира Житомислић

У недjељу, 7. априла 2013. године, манастир Житомислић у Херцеговини, прославио је своју Крсну славу – Благовијести Пресвете Богородице. Ова духовна радост, обиљежена је најприје литургијским заједничарењем под ведрим небом у манастирској порти, након чега је обављено освећење и резање славког колача. Свету Литургију је служио протосинђел Никодим (Косовић) игуман манастира Крка у Далмацији, уз саслужење више свештеномонаха и свештеника епархије захумско-херцеговачке и гостију из других епархија Српске православне цркве. На Литургији су појали ученици четвртог разреда Православне Богословије из манастира Крке, као и матуранти Богословије Светог Петра Сарајевског из Фоче. По прочитаном Јеванђељу, вјерницима се бесједом обратио јеромонах Макарије, игуман манастира Ћелије у Шумадији, који је говорио о значају данашњег празника.

Бесједа јеромонаха Макарија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Чин освећења и резања славског колача обавио је протојереј-ставрофор Радивоје Круљ, парох мостарски. Послије Литургије, уприличено је послужење за све вјернике, као и пригодни програм у манастирској порти, гдје се гостима представио етно састав Кимвал са више композиција из свог богатог репертоара. Архимандрит Данило (Павловић), игуман манастира Житомислић и домаћин славља, поздравио је све присутне, захваливши се свима на посјети, поздравивши представнике црквених, цивилних и војних служби.