Манастир Житомислић – Одлука о прослављању Благовијести без присуства народа

Братство Манастира Благовештења Пресвете Богородице у Житомислићу на челу са игуманом, архимандритом Данилом Павловићем, обавјештава вјерни народ житомислићке парохије и поклонике из осталих крајева сљедеће:

Ове године на празник Благовијести, који је уједно и слава наше свештене обитељи и на далеко познати литургијски сабор читаве Херцеговине, манастирске капије, нажалост, биће затворене.

Са тугом, али исто тако са пуном одговорношћу и љубављу једних према другима,  сходно препорукама  нашег Епископа, а у складу са одлукама Кризног штаба Херцеговачко-неретванског  кантона,  донијели смо ову одлуку. Узимајући у обзир све веће ширење корона вируса у Мостару, а однедавно и у сусједној општини Читлук, морамо показати још већу дозу опреза и остати у својим домовима. Благовјештење ћемо прославити тако што ћемо свету литургију служити само ми, братство свете обитељи, а ви браћо и сестре, у то вријеме, у својим домовима, станите на усрдну молитву! Иако раздвојени физички, будимо обједињени свезом Духа у молитви која, и на овај начин, може бити саборна. Јер гдје су два или три сабрани у моје име, ондје сам и ја међу њима (Мт 18, 20),  ријеч је Господња. Нека зато предмет наше заједничке молитве буде, на првом мјесту, престанак овог смртоносног вируса. Молимо да Господ, Извор живота и здравља, подари излечење обољелима, особито онима које овај вирус животно угрожава. Опет и безброј пута сјетимо се љекара, медицинских сестара и техничара, који су у најближем контакту са обољелима и чије је, самим тим, лично здравље, као и здравље њихових укућана, најугроженије. Сачувај их, Господе Боже наш, и даруј им снаге и љубави да истрају у своме позиву! Оно што сте мислили да дарујете у касице крај икона или куповином свијећа, како то обично чините на Благовијести у Житомислићу, дарујте овог пута онима којима је то у ове дане најпотребније – ковид болницама или једноставним позивом у ову сврху на хуманитарни број Еронет-а или других провајдера. Наша посебна молба вама је да у овим наредним седмицама нарочиту пажњу посветите придржавању прописаних мјера. Останите код куће! Будите са својим породицама! Ако сте сами, покушајте у својој самоћи да препознате присуство Божије који је највећа утјеха! Наша тренутна раздвојеност чува нас и припрема за што радоснији поновни сусрет. Опет ћемо, ако Бог да, заједно служити свету литургију и радовати се дружењу након ње у нашој гостопримници.

Тропар, глас 4.

Данас је почетак нашег спасења и објава вечне Тајне: Син Божији постаје Син дјеве, а Гаврило јавља радосну благодатну вест. Због тога, заједно с њим, кличемо Богородици: Радуј се, благодатна, Господ је с тобом!

Кондак, глас 8.

Теби, војвоткињи, поборнику нашем, ми слуге твоје, Богородице, узносимо победничке песме и захвалност за избављење од зала. А ти, пошто имаш непобедиву моћ ослободи нас од свих опасности, да ти кличемо: Радуј се, невесто неудата!


Литургијска библијска читања за празник Благовијести

Прва књига Мојсијева (28,10-17)

  1. А Јаков отиде од Вирсавеје идући у Харан. 11. И дође на једно место, и ондје заноћи, јер сунце беше зашло; и узе камен на оном месту, и метну га себи под главу, и заспа на оном месту. 12. И усни, а то лестве стајаху на земљи а врхом тицаху у небо, и гле, анђели Божји по њима се пењаху и слажаху; 13. и гле, на врху стајаше Господ, и рече: „Ја сам Господ Бог Аврама оца твог и Бог Исаков; ту земљу на којој спаваш теби ћу дати и семену твом; 14. и семена ће твога бити као праха на земљи, те ћеш се раширити на запад и на исток и на север и на југ, и сви народи на земљи благословиће се у теби и у семену твојем. 15. И ево, ја сам с тобом, и чуваћу те куда год пођеш, и довешћу те натраг у ову земљу, јер те нећу оставити докле год не учиним што ти рекох. 16. А кад се Јаков пробуди од сна, рече: „Зацело је Господ на овом месту; а ја не знах.“ 17. И уплаши се, и рече: „Како је страшно место ово! Овдје је доиста кућа Божја, и ово су врата небеска.

Посланица Светог Апостола Павла Јеврејима, зачало 306 (2,11-18)

  1. Јер и Онај који освећује и они који се освећују сви су од једнога, зато се не стиди да их назива браћом, говорећи: 12. „Објавићу Име твоје браћи својој, усред сабора песмом ћу те величати.” 13. И опет: „Ја ћу се уздати у Њега.” И опет: „Ево ја и деца коју ми даде Бог.” 14. А пошто та деца имају заједницу у крви и месу, и Он узе најприснијег удела у томе, да смрћу сатре онога који има моћ смрти, то јест ђавола, 15. и да избави оне који из страха од смрти целога живота беху кривци за своје робовање. 16. Јер, заиста се не присаједини анђелима, него се присаједини семену Авраамову. 17. Стога је требало да у свему буде подобан браћи, да би био милостив и веран првосвештеник у служби Богу, како би очистио грехе народа. 18. Јер пошто је и сам страдао будући кушан, зато може помоћи онима који бивају кушани.

Свето Јеванђеље од Луке, зачало 3 (1,24-38)

  1. А после оних дана затрудне Јелисавета жена његова, и кријаше се пет месеци говорећи: 25. „Тако ми је учинио Господ у дане ове у које погледа на ме да ме избави од срамоте међу људима.” 26. А у шести месец послан би од Бога анђео Гаврило у град галилејски по имену Назарет, 27. девојци зарученој за мужа, по имену Јосиф, из дома Давидова; и девојци беше име Марија. 28. И ушавши к њој анђео рече: „Радуј се, благодатна! Господ је с тобом. благословена си ти међу женама!” 29. А она видевши га, уплаши се од речи његове и мишљаше: какав би ово био поздрав? 30. И рече јој анђео: „Не бој се. Марија, јер си нашла благодат у Бога! 31. И ево зачећеш и родићеш сина, и наденућеш му име Исус. 32. Он ће бити велики, и назваће се Син Вишњега, и даће му Господ Бог престо Давида оца његова; 33. и цароваће над домом Јаковљевим вавек, и царству његову неће бити краја.” 34. А Марија рече анђелу: „Како ће то бити кад ја не знам за мужа?” 35. И одговарајући анђео рече јој: „Дух Свети доћи ће на тебе, и сила Вишњега осениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се Син Божији. 36. И ето, Јелисавета рођака твоја, и она заче сина у старости својој, и ово је шести месец њој, коју зову нероткињом. 37. Јер у Бога је све могуће што каже.” 38. А Марија рече: „Ево слушкиње Господње – нека ми буде по речи твојој!” И анђео отиде од ње.