Хоћеш ли здрав да будеш? – Света архијерејска литургија на Црквини требињској

У недјељу раслабљеног, у дан спомена на спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, заједница вјерних, предвођена Епископом захумско-херцеговачким и приморским Димитријем сабрала се на Божанственом благодарењу у Благовјештенском храму на Црквини у Требињу. Уз вјерни народ Епископу Димитрију саслуживали су и требињски презвитери, ђакон, ипођакон, чтечеви и појци.

Тумачећи овонедјељно Еванђеоско зачало, протопрезвитер – ставрофор Борис Бандука поистоветио је бању Витезду са Црквом, у којој смо упућени прије свега једни на друге, сагледавајући потребе ближњих, а не само своје, често себичне потребе: 
 
Бања Витезда јесте Црква и зато нас ова прича подсјећа да смо бића заједнице, сви заједно сабрани на Литургији, која је нови живот у Христу кроз бању Крштења. Стога, управо овдје на Литургији видимо и осјећамо да свако од нас има потребу за другим човјеком, јер једино кроз тај и такав однос можемо постати истински чланови заједнице, Цркве, која нас сједињује са Богом и обезбјеђује нам живот вјечни.
 
Отпуштајући вјерне у миру, Епископ Димитрије нарочито је скренуо пажњу на Христово питање раслабљеном човјеку: Хоћеш ли здрав да будеш? Јер иако често подразумијевамо потврдан одговор, постављање овог питања подразумијева нашу слободу али и нашу истинску вољу и жељу да будемо здрави, да и сами тежимо свјетлости, напуштајући дјела таме.
 
Бранислав Рајковић, ђакон