Празник Св. Василија у Невесињу

Благослов Божији и Св. Василија у Невесињу у виду два дивна Храма, њему посвећена, оприсутњен је Литургијским мољењима и овог његовог празничног дана. Евхаристијским сабрањем вјерног народа, код болничког Храма, началствовао је о. Младен Чалија, старјешина Саборног Храма, Вазнесења Господа нашег Исуса Христа у Невесињу. Прослављајући сви заједно овог дивног угодника и архијереја Христовог, Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца, прослављена је уједно и Крсна Слава болничке цркве, Храма истоименог светитеља, и болнице у Невесињу, задужбине великог добротвора, човјекољубца, невесињца Михајла Лабала, задужбинара болнице и ктитора поменутог храма у болничком предивном комплексу. У Литургији су учествовали, како вјерни народ Невесиња тако и љекари ове човјекољубиве установе, на челу са својим директором Велибором Миливојевићем. Предивно је било видјети љекаре тијела у њиховим одорама током литургијског сабрања и мољења, сабраних око имена Љекара душе и тијела, у којем су, Евхаристијском сабрању, узели лијек бесмртности сви сабрани. 

Благословом старјешине славски колач и кољиво осветио је о. Бранко Калаба. По старом обичају, а у духу богатства наслијеђа овог дивног краја, здравицом су се обратили о. Младен, директор болнице Велибор Миливојевић и други људи нашег Невесиња. Наглашавајући својим бесједама, здравицама, значај литургијске молитве, Богу и светима Његовим, молитвени дух је употпуњен овога нашег сабрања у част свеца.

Уз мало послужење а у складу са мјерама одговорности, без великих окупљања славских, завршило се празнично мољење.

Такође, Литургијско славље је празновано и у другом световасилијевском храму у селу Батковићи код Невесиња чије мољење је предводио тамошњи парох о. Драго Зубац. И овдје су се такође људи, овога херцеговачког краја, окупили око Свете Чаше, Тијела и Крви Христове, имена Божијега и Светога Василија, заштитника Херцеговине, земље Светога Саве, Крстом посвећене и Васкрсењем освећене.