Нагомилани вијекови Гомиљана – Празник Светих Константина и Јелене

Светом архијерејском литургијом, којом је началствовао ахијереј захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, на остацима древног храма у Гомиљанима прослављен је Спомен Светог цара Константина и његове мајке, Свете царице Јелене, као и Преподобне Јелене Дечанске. Уз хришћане Гомиљана, Требиња и околних крајева, Епископу Димитрију саслуживали су и протопрезвитер – ставрофор Александар Илић, мјесни парох протопрезвитер – ставрофор Борис Бандука и требињски ђакон.

У требињском селу Гомиљани, које је име добило највјероватније по неколицини камених гомила распоређених дуж села, нагомилани су и слојеви културне баштине који сежу у прошлост кроз вијекове. Село има три цркве, које се по својим патронима називају: Константиновица, Врачевица и Ђурђевица. Овај посљедњи храм, посвећен Светом Георгију обновљен је 2012. године. Сва три храма налазе се на листи националних споменика Босне и Херцеговине. Храм Светих врача Козме и Дамјана, сачувао је своје камене структуре зидова и свода, док Храм Светих царева, иначе, како се процјењује један од најстаријих у Херцеговини, у рушевном је стању са дјелимично сачуваним зидовим једнобродне цркве са апсидом и сачуваним сводом над јужним анексом.

Епархија захумско-херцеговачка и приморска крајем прошле године образовала је и Одбор за обнову два необновљена гомиљанска храма, који ће бити истражени и обновљени у сарадњи са стручњацима из Музеја Херцеговине и Завода за заштиту културно-истторијског и природног наслијеђа Републике Српске.

Након данашње Литургије на остацима Константиновице, Епископ Димитрије, са свештеницима и члановима поменутог Одбора посјетио је и друга два храма у Гомиљанима.

Бранислав Рајковић, ђакон