Нећу вас оставити сиротне… – Празник Силаска Светог Духа Утјешитеља у Мостару

И ја ћу умолити Оца, и даће вам другог Утјешитеља, да пребива с вама вавијек … Нећу вас оставити сиротне, доћи ћу к вама…

Догађајем Силаска Светог Духа на апостоле испуњено је обећање Господа Христа дато у Његовој опроштајној бесједи. Након Страдања, Васкрсења и Вазнесења долази Утјешење – Силазак Светог Духа на апостоле.

Од изградње Катедралног храма Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару, 1873. године, посвећеног Светој Тројици, овај Празник био је утјеха кроз деценије двадесетог вијека, а нарочито од његовог разорења 1992. године, од када је, након рушења и страдња, кроз обнову и васкрсење, до поновног вазнесења у небо над Мостаром, прошло пуних двадесет осам година.
 
У грађевински обновљеном храму, на којем се у ове дане поставља и препознатљиви кров звоника, Црква Божија у Херцеговини и приморју сабрала се предвођена својим епископом Димитријем, прослављајући још једну Педесетницу.
 
Овај град, не светотајински, али и он чезне за испуњењем неке тројичности у себи… Наиме, да три вјере, двије хришћанске и муслиманска у овом граду живе у слози и миру, међусобном поштовању. Тако да и овај град, на неки историјски начин, не светотајински али суштински важан, очекује своју светотројичну пуноћу… рекао је, између осталог, у својој бесједи епископ Димитрије.
 
 
Црква Божија, сабрана у овом Саборном храму, на овај Празник крстила је и родила водом и Духом, миропомазала и причестила своје ново чедо Григорија Рајковића. По освећењу славског хљеба, жита и вина захвалност је исказана и свим ктиторима и помагачима у обнови овог Храма, као и овогодишњим кумовима Славе Томиславу и Јелени Тривић.
 
У овој Светковини уз свештенство и вјерне из читаве Херцеговине, учествовали су и представници секуларних институција, саборно кличући: Благословен јеси Христе Боже наш, који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светог. Помоћу њих си задобио Васељену, Човекољупче слава Ти!
 
Бранислав Рајковић, ђакон