Петровдан у Петропавловом манастиру

Нека сте сви благословени! Нека је благословен овај дан у коме смо се сабрали! Нека су благословене ове наше сестре, које нас овдје окупљају… И лијепо је да имамо овај манастир овдје, да имамо ову Славу Светих апостола, у манастиру да је прославимо… Заиста, монаштво је исконски апостолски пут … Заиста као апостоли Петар и Павле, који су се читави предали Господу…

 
Предајући Благодарење Господу, Црква Божија сабрана у Петропавловом манастиру, исконском апостолском путу предала је и новозамонашену сестру Емилијану, која се претходно предала Господу у љубави овог општежића. Овим Божанственим благодарењем о Спомену на Првопрестолне апостоле првопредстојао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, којем су уз свештенство и игуманију Павлу са сестрама, саслуживали и бројни хришћани Петровог Поља и читавог требињског краја.
 
По Причешћу и освећењу и раздјељењу славског хљеба, жита и вина сабрање је настављено и за манстирском трпезом.
 
Прослављање Петра и Павла али и свих апостола Христових, које је у овом Манастиру почело празничном вечерњом службом уочи Петровдана, наставља се у недјељу вече, Вечерњом у Павловој пећини и Великим освећењем Храма Светог апостола Павла у понедјељак, у селу Доли.
 
Бранислав Рајковић, ђакон
 
[Not a valid template]