Владика Димитрије служио парастос жртвама ”Олује”: ”Да из наше ране никад не истаче мржња”

У Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу вечерас је непосредно прије вечерње службе служен парастос невино пострадалима жртвама у егзодусу српског народа из некадашње Републике Српске Крајине и Републике Српске.

Парастос је служио владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије са свештенством храма.

Владика је истакао да се црква „увијек сјећа својих жртава и својих рана“.

”Све оно што се десило и што је почело да се дешава на данашњи дан, велика је рана на срцу свих нас. Нека би дао Бог да из те ране потече утјеха свима нама и благодат Божија, да ту рану претворимо у извор вјере, у извор повјерења и обраћања Богу. Да та рана никад не истаче мржњу, зато што је мржња увијек погубна и за онога кога мрзимо али и за нас саме. Мржња нас разграђује” поручио је Владика Димитрије истакавши да се мржња никада не смије угњијездити у наша срца.

Владика је поручио да се моли Господу да дарује савјест свим људима који доносе одлуке у државама на простору бивше Југославије, да схвате то и да омогуће дијалог, разговор и све што ће допринијети да се та мржња искоријени, да се истина пројави и да се злурадост одагна.

”Свједоци смо егзодуса који се десио на данашњи дан под ратним дејствима али свједоци смо да се свакодневно са ових наших простора дешава један нови егзодус. Да млади људи који одлазе од нас у иностранство за новим животом прије свега желе простор у ком могу слободно, нормално без страха од новог рата и нове мржње да живе” истакао је Владика Димитрије упутивши молитве Господу да се ови простори коначно смире, да у нашем болу не останемо слијепи ни за бол и рану другога, молећи се за све страдале, за читав свијет, чак и за наше злочинце.