Преображење Господње у Преображењском граду – Света архијерејска литургија у Требињу

Црквена општина требињска, Светом архијерејском литургијом, као централним догађајем светковине, обиљежила је Празник Преображења Господњег, којем је и посвећен требињски Саборни храм. Сабрањем вјерних у централном градском парку, испред Преображењског храма, началствовао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење умировљеног Епископа Атанасија, свештенства, монаштва, појаца, чтечева. Одговарања лаоса Божијег предводио је требињски хор „Света Анастасија Српска“, са хороначалницом Бранком Јанковић. Након прочитаног празничног зачала и то из чувеног Мирослављевог Јеванђеља, најстаријег сачуваног ћириличног рукописа, Епископ Атанасије говорио је о значају самог Празника.

 

Црква Божија сабрана овим поводом на овом мјесту крстила је слушкињу Божију Љубицу. На крају Литургије освећено је и раздијељено грожђе, након чега се вјернима обратио и Епископ Димитрије.

 

Културним садржајима и другим активностима, Преображење Господње, као своју Славу прославља и Градска управа Града Требиња, са другим градским институцијама, чији представници су, уз градоначелника Требиња, господина Мирка Ћурића, такође учествовали у Литургијском сабрању испред Саборног храма. Међу вјернима Требиња и њиховим гостима, који у увом празничном периоду бораве у граду, Литургијском празновању придружио се и принц Филип Карађорђевић са породицом. У име Требињско-мрканске бискупије празник је честитао и Литургији присуствовао дон Иво Шутало.

У вечерњим часовима улицама овог Преображењског града, а након Празничног вечерњег богослужења у требињском Саборном храму, биће уприличена свечана литија.

Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон

фото: Радован Дангубић