Принц Филип посјетио Долину Неретве

Принц Филип Карађорђевић са супругом Даницом и сином Стефаном посјетио је данас Мостар, гдје је обишао многе знаменитости и упознао се са историјом града, а боравио је и у Пребиловцима, Благају и Житомислићу.

Карађорђевићи су у пратњи мостарског свештеника Радивоја Круља прво посјетили Пребиловце и Храм Вазнесења Христовог у овом страдалном мјесту, гдје их је дочекао чапљински парох Марко Гојачић.

Принц Филип изразио је задовољство што је у Пребиловцима подигнут прелијепи храм и што је ово мјесто доживјело своје васкрсење.

Из Пребиловаца су, како је рекао, понијели највеће емоције и утиске.

Сљедећа дестинација био им је Благај код Мостара, гдје се на извору Буне и данас налазе остаци плоче на којој пише „Краљу Александру Карађорђевићу, твоји вјерни Благајци“.

Плоча је уништена 1941. године, али Благајци нису дали да се дијелови те плоче уклањају, већ су их сачували.

У Цркви Светог Василија Острошког и Tврдошког у овом мјесту их је дочекао свештеник Бранимир Боровчанин, који их је упознао са историјатом цркве и овог мјеста.

Карђорђевићи су потом прошетали Старим градом у Мостару гдје је са Старог моста у њихову част изведен скок.

Принчевска породица потом се упутила у обилазак Старе православне цркве, затим Саборне цркве Свете Tројице која се још обнавља, православног гробља у Бјелушинама и гроба Алексе Шантића и породице Ћоровић, а потом и Владичанског двора.

Свештеник Круљ говорио им је о богатој историји Срба у Мостару, те садашњем положају Цркве и српског народа у Мостару.

Круљ се захвалио Карађорђевићима на посјети, којом су, како је рекао, указали велику част Мостару.

Жеља принчевског пара била је да у Мостару посвете пажњу и укажу поштовање и представницима Католичке цркве и Исламске заједнице, те тако пошаљу поруке мира и заједништва.

У Карађозбеговој џамији дочекао их је имам Јусуф Бећоја, а у Самостану Светог Петра и Павла фра Ико Скоко који су их у срдачној добродошлици упознали са историјатом вјерски објеката и вјерских заједница у овом граду.

Посјету Мостару породица Карађорђевић завршила је обиласком манастира Житомислићи који датира из 16. вијека и који је један од најзначајнијих духовних средишта, са богатом историјом.

Принц Филип је први Карађорђевић након краља Александра који је дошао у Мостар.

Карађорђевићи су протеклих дана боравили у Tребињу.

Извор: СРНА

[Not a valid template]