Невесињци кренули на поклоњење светом Василију

Рано ујутру 09. маја испред невесињског Саборног храма кренула је група од тридесет троје ходочасника пјешака на поклоњење светом Василију у манастир Острог поводом његовог празника. Пут ходочасника појањем васкршњег тропара, тропара светом Василију и молитвом за милост, живот , мир и спасење свих ходочасника благословио је отац Зоран Илић.

План је да ходочасници дођу у манастир пред поноћну литургију на сам празник светог Василија. Вође пута су Огњен Шмркић и Милан Кандић. Прије двије године Милан је претрчао 476 километара да би се поклонио острошком светитељу. Након вишемјесечних припрема Милан је претрчао пут од невесињског села Луке преко Мостара, Стоца, Љубиња, Требиња и Никшића, а вратио се, такође трчећи преко преко Голије и Гацка за Невесиње.

Мада је планирано, 2012. године није се пјешачило за Острог, већ је мања група ходочасника ишла за Мркоњиће преко Трусине, Берковића, Кубаша и Љубиња. Повод за одлазак у Мркоњиће био је долазак Његове светости патријарха српског Иринеја у родно мјесто светог Василија гдје је началствовао литургијом за празник острошког и тврдошког чудотворца.