Васкрс у Коњицу

Као и предходних година, у којима смо са нарочитом радошћу ишчекивали и прослављали свеспасоносни Празник Васкрсења Христовог, у Коњицу је и овог 2013.-ог љета Господњег дочекана и свечано прослављена Пасха Господња.

У Саборном храму Светог Василија Великог у Коњицу је током читавог припремног периода, т.ј. периода поста – Свете четрдесетнице, те и током посљедње Страсне седмице, служено свакодневно неко од предвиђених богослужења, гдје особито мјесто заузимају Свете Литургије у којима је народ, како је запажено, у великом броју узимао учешћа и што је најбитније сједињавао се том приликом са Живим Христом кроз Свету Тајну Причешћа.

Број вјерних повећао се нарочито током Страсне седмице, и служења потресних богослужења кроз која се присјећамо и опет живо доживљавамо све оно што је наш Спаситељ прошао и доживио ради нас и ради нашег спасења. На Велики Четвртак служили смо бденије са читањем 12 Јеванђења, а на Велики Петак вечерње богослужење са изношењем плаштанице на цјеливање и поклањање вјернима.

Храм је био мали да на Васкрс ујуто прими све оне који су дошли да узму учешћа у прослави свеспасоносног Васкрсења Христовог. Причешћено је велико мноштво вјерних, којима су потом подјељена и васкршња јаја.

У радости која може на тај начин само да потекне од самог Празника и разлије се у душама људи, у пјесми, те међусобном честитању, братском цјеливу те туцању васкршњим јајима, Пасха Господња је наставила даље да се празнује у свим домовима вјерних.