Света архијерејска литургија у Требињу о Спомену Светог Петра Зимоњића

Од Петра Јониног до Петра Богдановог

А Петар му рече: Господе, говориш ли ову причу нама или свима?
А Господ рече: Ко је, дакле, тај вјерни и мудри управитељ, којега ће поставити господар над чељади својом да им даје оброк на вријеме?
 
Прича о малом стаду, којем се даје Царство, о благу, које се стиче давањем и милостињом, о господару, који ће служити слуге своје.., прича је коју је говорио Господ некада Петру и осталим апостолима, а јеванђеоско је зачало упућено данас свима нама, а нарочито о Празнику светих свештеномученика, попут Светог Петра, епископа и митрополита захумско-херцеговачког и митрополита дабро-босанског, о чијем Спомену се сабрала Црква и у требињском Саборном храму, на челу са својим Епископом Димитријем, захумско-херцеговачким и приморским. По еванђеоском читању, бесједио је требињски ђакон.
 
Божанска благодат, која свагда немоћи исцјељује и недостатке допуњује, у овом Сабрању светих, рукопроизвела је Душана, благочестивог ђакона у презвитера.
 
Отпуштајући вјерне у миру, Епископ Димитрије, указао је на данашњи Празник као на својеврсну ктиторску славу, подсјећајући да је требињски Храм Преображења Христовог, у којем је служена и ова Литургија, подигнут и освећен у вријеме митрополита Петра Зимоњића, који је прије мученичког страдања, са својом Заједницом, подигао многе храмове у Епархији захумско-херцеговачкој и Митрополији дабро-босанској. Имеђу осталог, остале су забиљежене и ријечи које је митрополит Петар, иначе син херцеговачког свештеника и устаника Богдана Зимоњића, упутио својим свештеницима, ратне 1941 године: Останите са својим парохијанима, па шта буде народу нека буде и вама.
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон
[Not a valid template]