Уздизање часног Крста, новог храма и новог свештеника над Невесињским пољем

Недалеко од самог сјеверозападног обода Невесињског поља, у засеоку села Заборани, који се назива Сточа, Црква Божија, сабрана на једном мјесту, осветила је Храм Светих косовских мученика, уграђујући у њега и мошти Светих новомученика јасеновачких. Овај храм, за чију изградњу је намјера исказана још шездесетих година прошлог вијека, започет је 2012, а завршен 2015. године, када је извршено и његово мало освећење. Овај живописни крај налази се на траси римских и средњовјековних путева, гдје је своје посједе највјероватније имала и средњовјековна босанска властелинска породица Санковића, који су својевремено били и господари Хумске земље.

У ову Недјељу, шеснаесту по Педесетници, а на Празник проналаска и уздизања часног Крста Господњег, хришћани Невесиња и оклоних крајева сабрали су се предвођени Његовим Преосвештенством Димитријем, Епископом захумско-херцеговачким и приморским. Благодаћу Божијом,а руком Епископа Димитрија, Црква Божија рукопроизвела је ђакона Дејана Грчића у презвитера, који ће бити парох коњички.
 
По читању празничног зачала, Еванђеља по Јовану, Епископ Димитрије, указао је на значај жртвене љубави Божије, која се у пуноћи јавила Распећем на Крсту, подсјећајући и на историјске догађаје проналаска часног Крста Господњег, и његовог каснијег избављења од Персијанаца. Честитајући новом свештенику, Епископ Димитрије пожелио је да му ова служба данашња и овај Празник, на који је рукоположен, буде подсјећање да увијек треба да иде крстом, и да се крсту поклања, и да се једном за свагда опредијели за љубав Божију, за љубав Христову, за љубав Христолику.., Крстолику…
 
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон
[Not a valid template]