Захумље, Херцеговина и Приморје јерарху, оцу и учитељу Амфилохију

Сјеме је ријеч Божија … А, које је на доброј земљи, то су они који чувши ријеч, у доброме и чистом срцу држе је, и род доносе у трпљењу. (Лк 8, 11-15) А, сјеме које падне на земљу најбољу не само да просто доноси род, него та земља, прах земаљски (Пост 3, 19) постаје састваралац и сатрудник Сијача, дакле и сам(а) (про)сиј(ава)ући ријеч Божију, чинећи од околне земље виноград Господњи…
Слушајући и чувши данас изнова Ријеч Божију и причу о сијачу и сјемену и молећи се, као и претходних дана, данас и изнова за душу новопредстављеног јерарха, оца и учитеља, широм епископије захумско-херцеговачке и приморске призиван је вјечни спомен Архиепископу цетињском Митрополиту црногорско-приморском и Егзарху светога трона пећког Господину Амфилохију, сатруднику Сијача и добром виноградару, учествујући тако на својеврсан начи и у његовом опјеју и сахрани, који су се истовремено одвијали у Црној Гори.

Непосредно по упокојењу митрополита Амфилохија, а прије одласка у Цетињски манастир, епископ и умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски, Димитрије и Атанасије служили су помен за покој душе, затекавши се у Придворици, Метоху манастира Завале.

 

Истовремено, на вијест о упокојењу црногорско-приморског митрополита огласила су се звона Преображењског храма у Требињу, а у подне су у помену, уз вјерне и свештенство Црквене општине требињске, учествовали и представници Града Требиња.
 
 
Предвођени својим свештенством, вјерни су се окупили и у Старој мостарској цркви Рођења Пресвете Богородице, молећи се али и благодарећи на свим доброчинствима новопредстављеном митрополиту, који је подржавајући обнову ове заједнице у Мостару служио Свету архијерејску лутургију 2010. године, у пресудним моментима за обнову живота Црквене општине мостарске.

 

Блаженопочившем оцу и учитељу, Архиепископу и Митрополиту Амфилохију помен је служен и у приморским крајевима наше Епископије, као и у Храму Благовештења Пресвете Богородице у Дубровнику.

 

На сам дан упокојења, као и о Спомену на Светог Апостола Луку и Светог Петра Цетињског, а спомињући се и свих упокојених, и Црква у Невесињу поменула је и исказала поштовање новопредстављеном Митрополиту Амфилохију.    
 

 

Помен блаженопочившем митрполиту служен је током петка вечери и суботњег дана и у Светотројичном храму у Гацку, након Вечерњег боголужења и на Литиргији о Празнику Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског.

И са данашњим Споменом на Васкрсење Христово.., на пророка Јоила и светитеље из нашег рода, на преподобне Прохора Пчињског и Јована Рилског, широм Херцеговине и на херцеговачким висовима, као у Херцеговачкој Грачаници, упућивана је прозба да Господ Бог настани душу митрополита Амфилохија гдје праведници почивају.

 

Са светима упокој, Христе, душу слуге Твога, јерарха, оца и учитеља нашег Амфилохија!

Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон