Митровдан у Невесињу

Како се вјера свједочи животом најбољи примјер су Свети мученици. У првим вијековима цркве имамо јако много примјера страдања хришћана, а њихова једина „кривица“ је била што су стремили ка вјечном непролазном царству- Царству Христовом.

Данас, 8. новембра 2020. год. васкрсли Господ и један такав мученик је био повод да се црквена заједница Невесиња сабере у своме храму. Сваки Невесињац и Херцеговац веома поштује Светога Димитрија Солунског и дан његовог празновања слави величанствено. Литургијско сабрање предводио је епископ ЗХиП Г. Димитрије, а преосвећеном владици саслуживали су  владика Атанасије заједно са свештенством и вјерним народом. Да се мучеништво није прекинуло у раном периоду цркве потврда су невесињске мученице над чијим гробом се од данас уздиже прелијепи споменик. Њихов гроб је уједно  још једно мјесто више гдје  ћемо палити воштанице и као у Пребиловцима и другим стратиштима нашега народа молити се за здравље и спасење нашега рода. Поучном бесједом вјерном  народу обратио се владика Атанасије који је између осталог поручио да чувамо свој православни идентитет, да васпитавамо своју дјецу и да чувамо светињу породице.
 
Бесједа Владике Атанасија
 
 
Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, благосиљајући присутне, честитао је славу Светог великомученика Димитрија, а у бесједи се присјетио блаженопочившег митрополита Амфилохија. Истакао је да је све у његовом животу било саткано на вјери у Христа, Свету Тројицу, Мајку Божију и Цркву, за коју се потрудио више него било ко други у времену у којем живимо. Обраћајући се присутнима Епископ Димитрије је рекао да је уочи предстојећих избора Србима потребна слога, а не свађе и раздори и да политичари треба да служе народу и општем добру….
 
Бесједа Еп. Димитрија
 
 
Послије Свете Литургије  бисту комаданту невесињске бригаде Новици Гушићу открили су његови бивши саборци заједно са породицама палих бораца.