Дар Божији у Дан Божији: да љубимо ближњега као самога себе – Света архијерејска литургија у Требињу

У Недјељу – нарочити дан Божији, дан Васкрсења нашег Бога Исуса Христа, двадесет пети по Силаску, од Оца исходећег, Светога Духа на апостоле, а међу њима и апостола Матеја (старојеврејски: Матит Јаху – Дар Божији ), којег се данас нарочито сјећа, Црква Божија, приносећи, освећујући и раздјељујући Свете Дарове, присјетила се, читајући, и дарованог, а од апостола написаног:

…Шта је написано у Закону? Како читаш? А он одговарајући рече: Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свом снагом својом и свим умом својим; и ближњега свога као самога себе… (Лк зч. 53: 10, 25-37)
Предстојећи на Сабрању вјерних, испред требињског Саборног храма, Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, нарочито се осврнуо на ове ријечи Светог Еванђеља, поучавајући вјерне и о владању у владајућој пандемији, између осталог рекавши: … Први услов … је да љубимо саме себе и да се не играмо са сопственим животом, који нам је Бог дао … тако да се чувамо од ове најновије болести. И, то је занимљиво, она сама по себи је таква: ако будемо чували себе, чуваћемо и оне ближње око себе, ако се ми не заразимо, нећемо заразити, не дај Боже, ни неког старог или болесног…
 
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон