Жива посланица у срцима нашим – Света архијерејска литургија за Никољдан у Гацку

Ево дана у којем прослављамо Светог оца Николаја Мирликијског, једну чудесну и тајанствену личност у историји Цркве: он иза себе није оставио ништа написано, немамо сачуван ниједан спис, немамо записано његово богословље, а знамо да је учествовао на Првом васељенском сабору и да се борио за праву вјеру… Једино је у срцима те ране Цркве, којој је он био пастир, својим животом, својим подвигом, својом љубављу, својим старањем.., у срцима тих људи, с којима је живјео, написао живу посланицу. Та Црква, која је њега запамтила док је био у тијелу на земљи, постала је жива посланица његова свима нама.
 
Овим ријечима, о Светом Николају, архиепископу мирликијском и чудотворцу васељенском, говорио је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, предстојећи о његовом Спомену на Светој архијересјкој литургији у Гацку. У старом Светотројичном храму, Епископу Димитрију, поред гатачких свештеника: протопрезвитера – ставрофора Велимира Ковача и ђакона Александра Црногорца, саслуживали су и виспокопреподобни архимандрит и игуман завалски Василије, презвитер Славко Лаловић, парох невесињски, као и чтечеви, појци и вјерни народ гатачког краја.
 
Честитајући породичну Славу оцу Велимиру, као и свим свечарима, отпуштајући вјерне у миру, Епископ Димитрије захвалио се вјернима на бризи за ближње, чиме се и постаје сличан нашем Господу, као и Светом оцу Николају, који се сав предао Господу и ближњима.
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон