Свети Никола, радост дјечија

Свима је познато да Свети Никола чува дјецу, штити их од сваког зла, да му се молимо када смо на путу, моле му се морнари кад наиђе бура на мору. Многи храмови су подизани на брдима изнад мора баш као завјетни храмови које су подизали морнари када би молитвама светог оца Николаја, Мирликијског чудотворца, преживјели буру. 
 
У нашем народу посебно је овај празник радост код дјечице јер им Свети Никола оставља поклоне у чизмице, на прозоре или испод иконе у кући.
 
Јутрос су ученици Основне школе школе“ Вук Караџић“ у Петровом Пољу били изненађени поклонима који су за викенд стигли од Светог Николе. Посебна радост је озарила њихова лица јер их се и за овај празник сјетила и наша Мати Павла и њено сестринство, које су свим ученицима Подручног одјељења даривале календаре са поучним садржајем. 
 
Ученици и колектив Основне школе „Вук Караџић“ на страници своје школе су заблагодарили Игуманији Павли и њеном сестринству за сву љубав коју им годинама пружају, за њихову добродошлицу кад посјете Манастир, за сву духовну храну. Уз благодарност зажељели су да сестринству, ученицима и радницима школе Свети Никола измоли здравља и радост. 
 
Да су ученици вриједни и добри, да се труде и стичу знање можемо се увјерити још једним „Православцем радозналцем“ у коме су нам причали о свом заштитнику Светом Николи.
 
 
 
вјероучитељица: Жанела Пажин