Ево за нас наде! – Света архијерејска литургија у Петропавловом манастиру

Ево, браћо и сестре, за нас наде! Ево Јеванђеља и благе вијести, у којима нам се открива нешто ваистину спасоносно и чудесно: Ко није впротив вас с вама је и Ко вас напоји чашом воде у име моје , зато што сте Христови, заиста вам кажем: неће изгубити плату своју…
 
Овим ријечима, Епископ диселдорфски и њемачки, Григорије, обратио се Цркви, сабраној у Петропавловом манастиру, отпочињући своју бесједу на четрдесет прво Зачало Еванђеља по Марку.
 
О Спомену Светог Игнатија, Светог Данила Хумског и Пећког и Светог Јована Конштатског, Епископу Григорију саслуживали су свештеници требињски и суторински, уз учешће Епископа захумско-херцеговачког Димитрија, сестринства Свештене обитељи петропавловске, са игуманијом Павлом, и вјерног народа требињског краја. Говорећи о данашњим светитељима, Епископ Григорије рекао је и: Они су били оруђе, које се предало у руке Божије, и постали су сабље Духа Божијег. Постали су нешто тако здраво  и тако лијепо, да их ми славимо… И, славимо их зато да бисмо се научили из те славе, и да бисмо схватили да и ми можемо да постанемо управо таква Слава.
 


Честитајући Славу свим свечарима и преломивши славске хљебове, Епископ Григорије отпустио је вјерне у миру.

 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон