Ко је Бог велики као Бог наш!? – Празник рођења Христовог у Требињу

Ко је Бог велики као Бог наш, Ти си Бог који чиниш чудеса!

Сабрањима вјерних на Божанственим литургијама Празник Рођења Христовог прослављен је и у Требињу, као и широм Епископије захумско херцеговачке и приморске, и широм васељене.
 
У првим часовима првог божићњег дана, прву Свету божићну литургију у требињском Саборном храму, предводили су требињски свештеници, уз началствовање протопрезвитера – ставрофора Дражена Тупањанина.
 
Драга дјецо Христовог Рођења, ми смо, ево, окупљени данас, да бисмо још једанпут потврдили своју вјеру у Бога, који је постао један од нас, да бисмо још једанпут посвједочили да је та Божанска близина чинила да Он, као Икона Божија, Икона Невидљивога Бога, као што нас подучава Свети апостол Павле у Посланици Колошанима, постане наш брат… А, онда, наш сваки брат и наша свака сестра, будући да је Христос постао човјек, такође јесте, икона Његова, па смо и ми људи иконе Божије, зато што смо створени према Христу…, рекао је, између осталог, у својој бесједи отац Дражен.

 

 
Од шест часова ујутро, на Светој архијерејској литургији предстојао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење умировљеног Епископа Атанасија, свештенства и вјерног народа требињског.
Ваистину се роди Господ, да нас са Богом сроди и ороди! Син Божији, Јединородни, Вечни, постаје данас Син Човечији, без мајке рођен вечно, сада без оца рођен у времену за сву вечност… рекао је Епископ Атанасије, честитајући Божић.
 
 
Мир Божији – Христос се роди!
 
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон