Бадњи дан и Божић у манастиру Житомислић

На Бадње вече у Манастиру Житомислић упркос лошем времену искупио се поприличан број вјерника. Вечерње богослужење због епидемиолошких мјера служено је у манастирској порти. Игуман Данило Павловић у бесједи том приликом је поручио да је Божић најрадоснији хришћански празник и да је Исус добротом побиједио зло.

”Он је најрадоснији због тога што данас празнујемо велики догађај рођења Исуса Сина Божијег. Апостол Лука у свом јеванђелском извјештају каже како анђео објављује пастирима радост велику да се у Витлејему родио Спаситељ. Од чега нас Исус спасава? Спасава од гријеха и смрти. Питамо се с правом како је то могуће кад непрестано гријешимо и кад људи и даље непрестано умиру. Томе смо свједоци посебно у години која је за нама, година коју обиљежава пандемија, болест и смрт која је однијела животе многих нама драгих људи. Прије само пар дана многи људи су остали без крова над главом услијед  земљотреса у сусједној Хрватској. Христос је дакле Спаситељ због тога што је добровољно прошао кроз све ово и то од самог рођења. У овој ноћи сјећамо се како се Син Божији родио у изгнанству, без крова над главом не у кући већ у штали. Колико смо се пута огријешили о мигранте заборављајући како је Света породица била у истој ситуацији. Што се болести тиче Христос исцељује болесне силом Божанске власти али кад су десеторица губаваца у питању како у Јеванђељу пише и Он сам држи дистанцу како је то обичај и препорука оног времена. У Мојсијевом закону пише како се односити према губавцима да би заједница остала сачувана. Колико се људи на почетку пандемије бахатило говорећи и развијајући своје теорије о вирусу све док то није почело њих лично да се тиче, док се нису сами разбољели или изгубили своје ближње”, рекао је игуман Данило.

Он је нагласио да нас Христос  учи супротно, да развијамо осјећај за болест и страдање ближњих.

”Христос у коначници умире остављен од најближих, попљуван од људи, оклеветан и лажно осуђен. То смо ми људи урадили Богу и непрестано радимо једни другима. Његова побједа састоји се у томе што је Он све то добровољно претрпио погледавши смрти у очи и кротко и незлобиво ставши пред мрзитеље. Добротом је побједио зло. Болест и смрт је избавио од баналности”, поручио је игуман Данило.

Након тога наложени су бадњаци. Усед забрање кретања у ноћном периоду по први пут није служена литургија у поноћ већ у 6.00 ујутро.